Anna, 30, är blind – och filmkritiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-17

Hon miste synen – men inte livslusten.

Blinda Anna Bergholtz hoppar fallskärm, recenserar film och dansar salsa.

– Många begränsar sig på grund av sitt funktionshinder, det gör inte jag, säger hon.

förebild Anna Bergholtz föreläser i skolor och på företag för att motverka fördomar om blinda. ”Jag vill förändra synen på blinda i hela världen”, säger hon.
förebild Anna Bergholtz föreläser i skolor och på företag för att motverka fördomar om blinda. ”Jag vill förändra synen på blinda i hela världen”, säger hon.

Anna Bergholtz, 30, ser ljuset i mörkret – bokstavligt talat. Sedan sex år tillbaka är hon helt blind, en följd av barnreumatismen hon hade som liten.

I dag kan hon inte ens skilja dag från natt.

– När jag förstod att jag skulle förlora synen trodde jag att det var lika med döden. Jag fick verkligen fel. Mitt liv är som innan, bara att jag gör saker på lite andra sätt. Jag älskar fortfarande att leva, säger hon.

Idol för många blinda

Men hur mycket Anna än sökte efter blinda kända förebilder, så fann hon ingen. I dag är hon själv något av en idol, för både blinda och seende. Hon föreläser i skolor och på företag för att motverka fördomar om blinda och personligen övervinner hon hinder på hinder.

Att dansa salsa är lätt som en plätt och att hoppa fallskärm var inget problem.

Hemma i lägenheten är hyllorna fyllda av hennes största intresse: film. Än så länge är hon världens enda blinda filmrecensent och många har hört hennes recensioner på radion.

– Jag går helt på ljudet. Men tv-serier är det bästa att se när man inte ser, då lär man känna karaktärerna och rösterna, säger hon.

Utan att se blir det ibland rörigt att hänga med i filmens tvära kast, men då får pojkvännen Martin förklara vad som händer.

Hon är inte rädd att be om hjälp, från vänner, ledsagare och familj.

Säljer proteser

Men hon vill också gärna hjälpa andra. I en låda ligger Annas avlagda ögonproteser i porslin. Dem ska hon försöka sälja på E-bay för att samla in pengar till synskadade barn i fattiga länder.

– Jag vill försöka förändra synen på blinda – i hela världen, säger Anna Bergholtz.

KLICKA HÄR FÖR ATT NOMINERA DIN HJÄLTE!Svenska hjältar | Aftonbladet