Tussan är både min ängel och livräddare

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2016-03-11

När matte Carina får lågt blodsocker väcks hon katten

GÄVLE. Katten Tussan är en livförsäkring på fyra ben.

När diabetessjuka Catrine Olofsson, 50, får lågt blodsocker nattetid väcks hon av sin katt som inte ger sig innan hon kliver upp och kontrollerar sitt blodsocker.

– Hon är väldigt speciell och en stor trygghet för mig, säger hon.

Tussan som är en blandning mellan bondkatt och norsk skogskatt kom till familjen Olofsson som kattunge.

Hon har alltid varit ganska tillbakadragen men fick väldigt snabbt ett speciellt band till sin matte Catrine Olofsson som jobbar skift som undersköterska i Gävle.

– Hon har verkligen blivit min katt. När jag jobbar umgås hon inte med övriga familjen, men innan jag kommer hem så lägger hon sig på bordet och väntar.

Tussan var envis

För några år sedan upptäckte hon att Tussan är speciell på mer än ett sätt.

– Vissa nätter kom hon in och buffade på mig både med nosen och tassarna. Jag blev irriterad över att bli störd men hon var envis.

Att Catrine satte sig på sängkanten räckte inte. Då väntade Tussan ihärdigt vid hennes fötter tills hon klev upp ordentligt.

– Först trodde jag att hon kanske mådde dåligt och hade kräkts upp en hårboll. När jag ändå var uppe så passade jag på att testa blodsockret och upptäckte att det var riktigt lågt.

Catrine har haft diabetes sedan hon var sex år och de gånger blodsockret sjunker så är det oftast under natten.

Det tog några gånger av nattliga väckningar för att Catrine skulle se sambandet, att Tussan faktiskt kan känna av hennes blodsocker.

– Hon sover inte i vår säng så det är precis som att hon går en runda på natten och kollar av läget och så larmar hon om det behövs.

Ett glas mjölk eller en lite bit choklad räcker för att Catrine ska må bättre. Men om blodsockret skulle fortsätta sjunka kan man i värsta fall hamna i koma som är ett livshotande tillstånd.

Diabeteskatter sällsynt

Varje gång hon väckt matte belönas Tussan med kattgodis.

– Jag är så glad att jag har henne, hon är både min ängel och livräddare.

Det är inte ovanligt att hundar tränats för att reagera på olika sjukdomar men Tussan verkar vara något betydligt mer sällsynt, en helt självlärd diabeteskatt.

– Jag har fått mycket positiva reaktioner när jag berättat, andra tror inte att det är sant, att jag inbillar mig. Men när blodsockret blir lågt utsöndrar man ketoner som luktar lite aceton och det måste vara det hon kan lukta sig till, säger Catrine.

Annika Sohlander

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!