Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Busschauffören Moaz stannade – stoppade misshandel av kvinna

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Moaz säger att det var en obehaglig upplevelse. På bilden, som är tagen i ett annat tillfälle, ser man honom med sin dotter.
Foto: Privat
Moaz säger att det var en obehaglig upplevelse. På bilden, som är tagen i ett annat tillfälle, ser man honom med sin dotter.

Busschauffören Moaz Eldahawy tvekade inte att gripa in när han såg en kvinna bli misshandlad på öppen gata.

– Jag kunde inte förstå varför eller hur en man kan slå en kvinna? Det är helt oacceptabelt, det var väldigt obehagligt.

30-åriga Moaz Eldahawy jobbar sedan några år tillbaka som busschaufför i Skåne. Tidigare i augusti körde han sin vanliga runda men den här dagen fick han vara med om något som gjorde honom mycket upprörd.

– Jag såg på långt håll hur två personer stod och bråkade på trottoaren.

När Moaz närmade sig med bussen såg han att det var en man och kvinna. Enligt Moaz höll mannen på att dra i kvinnan och försökte ta något ifrån henne som hon höll i famnen.

– När jag kom ännu närmare såg jag att hon höll i ett litet barn.

Enligt honom var mannen mycket hårdhänt och tog till våld mot kvinnan. Moaz såg att hon fick flera slag, mannen slog henne med all sin kraft mot ansiktet. Kvinnan försökte bara skydda sitt barn.

– Jag blev väldigt upprörd och arg och ville själv ta till våld men jag tänkte att det var bättre att hjälpa den lagliga vägen, säger Moaz och fortsätter:

– Så jag stannade bussen, öppnade dörren och kallade in kvinnan för att skydda barnet och henne. Jag ville verkligen försvara dem. Jag kunde inte förstå varför eller hur en man kan slå en kvinna? Det är helt oacceptabelt, det var väldigt obehagligt.

”Sa att hon inte behövde vara rädd”

När kvinnan var ombord bussen stängde han dörrarna och mannen avlägsnade sig från platsen. Moaz såg att kvinnan blödde och tyckte de skulle kalla på polisen men det ville hon inte.

– Då sa jag att hon inte behövde vara rädd för nu skyddar jag och passagerarna henne, säger han och fortsätter:

– Hon och barnet var väldigt chockade. 

Han fortsatte sin rutt och släppte av passagerare på på respektive busshållplats innan han tog kvinnan dit hon ville.

”Det var fruktansvärt”

Moaz berättar att han var väldigt upprörd och ledsen efter händelsen.

– Det var fruktansvärt. Jag har systrar och döttrar, så jag tog det personligt.

I efterhand har Moaz dock ångrat sig lite för att han inte tog tag i killen, men menar att våld inte är den bästa lösningen.

–  Jag ville verkligen få tag på honom men man bör kontrollera sina känslor. Jag gjorde det jag kunde.

Milisav Stankovic är enhetschef för bussbolaget Transdev som Moaz kör för. Han hyllar agerandet och säger att de har berömt honom.

– Det är inte jättemånga som vågar ingripa, det var starkt att han stannade bussen och hjälpte till, det händer inte ofta om man ska vara ärlig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM