Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Olivia räddades i sista stund – av okända hjälten

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

SUNDSVALL. Olivia Westin föddes med en allvarlig sjukdom som begränsade hennes liv så mycket att hon knappt orkade leva längre.

Sex nya organ förändrade allt. 

I dag mår hon bättre än någonsin och tar varje chans att prata om vad en transplantation kan betyda.

– Tack vare en ängel som jag aldrig har träffat fick jag äntligen chansen att leva ett normalt liv.

Hon föddes med en allvarlig sjukdom som innebar många års lidande.

När Olivia Westin var tre månader upptäckte läkarna att flera av hennes organ låg på fel plats.

– De gjorde en operation där de lade organen rätt och trodde att allt skulle bli bra, men det blev det inte. Mina första nio månader i livet tillbringade jag på sjukhus, säger Olivia.

Vid tio månaders ålder fick hon diagnosen pseudo obstruktion.

Det innebär att musklerna i tunntarmen och nedre delen av magsäcken inte fungerar som de ska. Magen gick hela tiden från att vara smal till svullen.

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
Olivia fick hjälp i sista stund. På grund av att organen inte fungerade som de skulle var hennes mage innan operationen så uppsvälld att hon såg ut att vara höggravid.

När hon blev större mådde hon bättre till och från men led ofta av magsmärtor och illamående.

Viljan har det aldrig varit något fel på och fast det var tufft kämpade Olivia på i skolan. Det blev en vana att vara sjuk.

– Men jag ville smälta in i mängden och skämdes över min sjukdom. Varje natt tvingades jag ha näringsdropp för att få i mig den näring jag behövde.

Fick träff efter 24 dagar

Att växa upp med en sjukdom som ständigt begränsade hennes liv gjorde att hon så småningom blev deprimerad och tidvis tappade livslusten.

Hon visste att en transplantation var den enda utvägen men läkarna sa att hon var för frisk.

– Det gjorde ont att höra eftersom jag ofta tänkte att jag inte hade något värdigt liv. Innan operationen kände jag mig som en fånge i min egen kropp.

När hennes tillstånd hastigt försämrades vintern 2015 och hon blev livshotande sjuk kände Olivia mest av allt lättnad, och hopp.

– Det var min största dröm att få en transplantation, även fast jag visste att det innebar stora risker.

Efter 24 dagar på donationslistan, en tidig kväll i juli 2016 kom det efterlängtade samtalet.

Hade kunnat spricka vid minsta slag

Operationen gjordes i absolut sista minuten. Det insåg kirurgerna när de öppnade Olivias mage och såg att tarmarna var kraftigt förstorade.

– Dessutom var tarmväggarna så tunna att de hade kunnat spricka vid minsta slag eller fall och då hade det kunnat sluta med katastrof, säger Olivia.

Vid en 13 timmar lång operation fick hon en ny tunntarm, magsäck, lever, tolvfingertarm och bukspottkörtel och blev den första i Sverige att få en ny tjocktarm.

I dag mår hon bra, och kämpar för att fler ska kunna få hjälp. ”En människas organ kan rädda upp till åtta liv”, säger Olivia och uppmanar fler att anmäla sig till donatorsregistret.
Foto: Pernilla Wahlman
I dag mår hon bra, och kämpar för att fler ska kunna få hjälp. ”En människas organ kan rädda upp till åtta liv”, säger Olivia och uppmanar fler att anmäla sig till donatorsregistret.

Den tydligaste skillnaden när hon vaknade upp efter operationen var att hon hade fått en midja. På grund av att organen inte fungerade som de skulle var hennes mage innan operationen så uppsvälld att hon såg ut att vara höggravid.

I dag är det ganska exakt två år sedan som Olivia Westin fick den där avgörande och unika operationen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

– Livet är helt annorlunda nu. Förut måste allt planeras i detalj. Nu är jag fri att göra vad jag vill när jag vill, säger hon.

Alla organ fungerar som de ska och hon har inte haft några som helst problem med avstötning.

Hade drömt om resan länge

I dag kan Olivia äta vanlig mat och magen fungerar som den ska. Fysiskt känner hon sig helt frisk och även om det tar längre tid för det mentala att komma ikapp har hon en helt annan livskvalitet nu.

– Bland det första jag gjorde var att åka på en längre resa till USA med mina kompisar, och det blir fler resor framöver, säger hon.

Nu orkar hon rida på fritiden igen och går en utbildning till undersköterska.

– Jag hade otur i början av mitt liv men nu har jag fått revansch. När jag inser hur dåligt jag mått fattar jag inte hur jag orkade. Nu sätter jag värde på livet på ett helt nytt sätt.

Organen som Olivia fick kom från en okänd person. För henne blev transplantationen skillnaden mellan liv och död.

– Jag kommer alltid att vara tacksam till den okända ängeln som gav mig livet tillbaka. Både de som skänker sina organ och de anhöriga är superhjältar, säger hon.

Hon är ofta ute och föreläser och berättar då sin egen historia för att lyfta frågan om organdonation.

Hon tycker att fler borde läsa på, skriva upp sig som organdonatorer och berätta för sina anhöriga hur de vill göra. Innan det är för sent.

– En människas organ kan rädda upp till åtta liv och jag förstår inte varför man ska ta med sig sina organ ner i graven när behovet är så stort, säger Olivia.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.