Caféet håller nattöppet för hemlösa: ”Otroligt viktigt”

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2019-02-16

Runt om i Sverige finns det människor som av olika anledningar saknar tak över huvudet. Vintervärme är nätverket som erbjuder en trygg plats över natten.

– Att de bara får komma in, ta sig en kopp kaffe och möta andra människor är så otroligt viktigt, säger Marie Björklind, verksamhetschef.

Vintern kan vara extra kylig för de som saknar ett hem att värma sig i – men lyckligtvis finns det eldsjälar där ute som gärna delar med sig av lite värme.

Några av dessa är Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission, som arbetar med nätverket Vintervärme. För femte året i rad säkrar de en trygg plats under natten för människor som av olika anledningar saknar tak över huvudet.

– Man får komma in och värma sig, få en varm dryck samt något gott att äta. Man slipper vistas i ett garage eller på en parkbänk över natten, säger Marie.

Nattcaféet drivs av ideella krafter och så de kommer hålla öppet så länge de kan och orkar.

– Vi erbjuder ett tryggt tak över huvudet under nattetid. Men viktigast av allt, ett möte med medmänniskor.

Behovet ökar

De senaste fem åren har nätverket arrangerat olika temporära akutlösningar för människor i hemlöshet, särskilt under vintertid.

– Året runt möter vi människor som vistats ute under natten och varje år möter vi bara fler och fler.

Karlstads kyrkliga stadsmission arbetar både kort-och långsiktigt för att ordna platser till människor som befinner sig i social utsatthet. Särskilt viktigt är det att säkra en plats de kan vara på under nattetid, menar Marie.

– De flesta hemlösa sover ju bara på någon plats ute och det är ju inte tryggt. Många av dem spenderar ju nätterna genom att bara vandra runt.

Marie: ”Otroligt viktigt”

Förutom att de får komma in och värma sig menar Marie att det viktigaste de ger – är sällskap.

– När man möter en människa i utsatthet kan man ge dem det basala, mat, kläder, tak över huvudet. Men man måste också ge de energi för att orka ta sig ur situationen som orsakat att de hamnat där de är och det gör man genom att se och bekräfta dem, säger hon och fortsätter:

– Och det kan vara genom det här enkla mötet under en kopp kaffe när de behandlas som alla andra. Att de bara får komma in, ta sig en kopp kaffe och möta andra människor är så otroligt viktigt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!