Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Polisen och Sverige för UNHCR hyllar Svenska Hjältar

Nu går polisen och Sverige för UNHCR och stöttar jakten efter hjältar.
Nu går polisen och Sverige för UNHCR och stöttar jakten efter hjältar.

Polisen och Sverige för UNHCR går in som nya partners i Svenska Hjältar. Samtidigt lanseras två nya hjälte-kategorier, "Årets medborgare" och ”Svenska Hjältar i världen”.

– Polisen verkar för ett tryggare och säkrare Sverige. ”Årets medborgare” ger oss möjlighet att lyfta fram människor som på olika sätt bidrar till det arbetet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Sverige för UNHCR går in som partner till kategorin ”Svenska Hjältar i världen”. Organisationens generalsekreterare Åsa Widell lyfter fram möjligheten berätta om alla de starka historier om hjältar som bidrar till att underlätta livet för människor som flytt för sina liv.

– Det finns hjältar både bland flyktingar som lyckats skapa sig ett nytt liv och bidrar till sina nya samhällen och bland svenskar som engagerar sig i världens flyktingkris, säger hon.

Prisas på galan i december

Aftonbladets Svenska Hjältar startades för tolv år sedan och går ut på att berätta om och hylla vanliga människor som gör skillnad i sin vardag. Varje år har hundratals människor som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet lyfts fram och bland dessa har en jury utsett hjältar som hyllats på Svenska Hjältar-galan i december.

I samband med att både Polismyndigheten och hjälporganisationen Sverige för UNHCR går in som partners till Svenska hjältar öppnar de två nya kategorierna hjältar.

Tillsammans med polisen riktar Svenska Hjältar strålkastarna mot ”Årets medborgare”. Till kategorin kan vem som helst nominera en person som gjort skillnad och visat prov på mod, medkänsla och civilkurage. Någon som bidragit till att skapa ett tryggare, säkrare och mer medmänskligt samhälle.

– Polisen har det yttersta uppdraget att bekämpa brott. Som privatperson ska man alltid vara försiktig, men vi uppskattar allmänhetens hjälp och ett sätt att visa det är att dela ut en utmärkelse till Årets medborgare. Om fler hjälper till när det behövs bidrar det till ett tryggare, säkrare och mer medmänskligt samhälle, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rekordhårt tryck från läsarna

I ”Svenska Hjältar i världen” lyfter Aftonbladet tillsammans med Sverige för UNHCR fram personer som gör en insats för människor som tvingats på flykt från sina hem och som bidrar till att göra världen lite bättre. Här kommer läsarna bland annat att kunna följa eldsjälar som kämpar för de 68,5 miljoner människor som tvingats fly och som lever under extremt svåra förhållanden.

– Vi hoppas att detta kan bidra till ett humanare samtal om människor som tvingats fly, säger Åsa Widell, Generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Helena Mastberg, Svenska Hjältars projektchef, är nöjd att kunna presentera de nya kategorierna för 2019.

– Vi ser att läsarna verkligen längtar efter historier om vanliga människor som valt att göra skillnad. Under det senaste året har vi haft ett rekordhögt tryck både i antal tips in till redaktionen och i antal startade strömmar. Det är ett fint kvitto på att vi verkligen behövs, säger Helena Mastberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.