PRESENTERAS AV

Svältdöden hotar 14 miljoner – så kan du hjälpa

1 av 2 | Foto: Hani Mohammed / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
SVENSKA HJÄLTAR

Barnfamiljer flyr kriget – igen och igen.

Men få undkommer svälten som kan komma att kosta 14 miljoner människor livet.

Vardagen i Jemen är helvetet som världen inte orkat se.

Kriget i Jemen har skapat världens just nu största humanitära kris. Hårdast drabbad civilbefolkningen. Två miljoner är just nu på flykt, och många familjer har dessutom tvingast fly flera gånger under inbördeskriget i Jemen.

Kriget har varit mycket skoningslöst, inte minst i år. Bara mellan 1 juni till 23 oktober tvingades 530 000 människor att fly.

Landet står nu dessutom inför den värsta koleraepidemin världen skådat under det här århundradet. Men allra värst är den hotande svälten.

14 miljoner människor riskerar nu att svälta ihjäl. Det skulle motsvara en svältkatastrof som utplånar i princip hela befolkningen i Norge, Danmark och Finland.

Men den internationella uppmärksamheten har ofta lyst med sin frånvaro. Jemen saknar strategiska råvaror så som olja, och har länge varit ett av världens fattigaste länder.

Brist på mat och rent vatten har länge varit akuta problem, och under de fyra senaste åren av krig har situationen förvärrats drastiskt. När striderna nu härjar i hamnstaden Hodeidah så drabbas civilbefolkningen återigen. Mycket av landets import har gått genom hamnen, vilket gör att det nu är mycket svårt att få in mat och nödhjälp.

1 av 2
Hjälpen från FN:s flyktingorgan är livslinan för mängder av barn i utsatta områden.

FN:s flyktingorgan UNHCR leder den pågående insatsen för att ge människor skydd från krigets faror. En viktig uppgift är se till att barn och familjer får tak över huvudet; exempelvis en enkel madrass att sova på och en filt att krypa in under när natten kommer.

UNHCR ger också stöd till den hård ansträngda sjukvården i Jemen. En av de största uppgifterna just nu är att motarbeta spridningen av kolera en gigantisk uppgift.

I ett land fyllt av lidande tvingas hjälporganisationer som UNHCR att rikta hjälpen mot de som är i allra störst behov av hjälp. 150 000 människor har i år fått ta del av UNHCR:s kontantstöd för att bland annat köpa mat och mediciner i vintern. Men när så många behöver så mycket krävs mer mycket mer hjälp för att hejda det som redan är beskrivs som 2018 års största humanitära kris.

Nu samlar Svenska Hjältar in pengar till förmån för ”Sverige för UNHCR”, för att rädda liv när iskylan drar in över flyktinglägren. Swisha valfri summa till 123 365 78 48, besök gåvoshopen eller bli månadsgivare här.

FAKTA/Det räcker pengarna till

  • För 92 kronor ger du vinterkläder till tre barn.

  • För 210 kronor skänker du sex filtar.

  • För 786 kr skänker du ett vinterpaket till en hel familj med kamin, vattendunk, presenning och en filt. 

LÄS MER: Sverige för UNHCR

Fem fakta om flyktingar 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM