Släktforskaren: ”Jag ringde polisen och frågade om de ville ha hjälp”

Så löste Peter Sjölund dubbelmordet i Linköping

HÄRNÖSAND. Sommaren 2019 ringde Peter Sjölund till polisen i Linköping och frågade om de ville ha hjälp att lösa dubbelmordet.
Han var övertygad om att han skulle kunna göra det.
– Släktforskning har ju lite av en töntstämpel på sig men nu har jag fått mer stjärnstatus, säger han.

Släktforskaren Peter Sjölund blev rikskänd över en dag när det stod klart att han lyckats lösa dubbelmordet som gäckat Linköpingspolisen sedan år 2004. Egentligen var det ett enda samtal som kom att förändra allt.

– Jag hörde att de planerade att prova den här nya DNA-metoden i Sverige. Därför tog jag helt enkelt upp telefonen och ringde till Jan Staaf som är kriminalkommisarie och frågade om han ville ha min hjälp. Och då sa han absolut.

Släktforskning har sedan gymnasiet varit Peter Sjölunds stora hobby och något han ägnat sena kvällar och nätter åt. Yrkesmässigt har han haft en karriär som kemikalierådgivare åt stora företag och att leva på släktforskningen var länge bara en ouppnåelig dröm.

”Fick halvera min lön”

År 2015 när DNA-test blev populära världen över och de amerikanska databaserna fylldes på började Peter Sjölund testa hur han kunde använda sig av dem för att lösa mysterier inom släkter. Han skev boken Svenskarna och deras fäder tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs, och året efter sa han upp sig från sitt dagjobb.

– Det här är verkligen min passion. Visst jag fick halvera min lön för att få ägna mig åt släktforskningen, men det har det varit värt, säger han.

DNA-släktforskaren Peter Sjölund har jobbat långa pass för att lösa dubbelmordet i Linköping.
DNA-släktforskaren Peter Sjölund har jobbat långa pass för att lösa dubbelmordet i Linköping.

Nästan allt som Peter Sjölund kan inom området har han lärt sig på egen hand, och genom att ta inspiration av andra. Under de senaste åren har en stor del av hans arbete varit att leta reda på okända pappor och hjälpa adopterade att hitta sina föräldrar – med hjälp av DNA.

– När jag berättade för polisen i Linköping om metoden jag arbetar med för att hitta de här okända papporna så bestämde vi att jag skulle arbeta på precis samma sätt för att hitta den okända gärningsmannen, säger Peter Sjölund.

”Lösningen kom lite fel vecka”

Varannan vecka körde han de åtta timmarna till Linköping från Härnösand där han bor. Släktnäten runt den misstänkte mördaren växte successivt för att sedan krympa. Till sist återstod bara två personer – en av dem gärningsmannen.

– Det var ju såklart fantastiskt men samtidigt kom lösningen lite fel vecka. På fredagen skulle sonen gå ut nian och jag hade ju en avslutningsfest att ordna och en gräsmatta som skulle klippas, säger han.

Det blev några hektiska dagar i samband med gripandet av den misstänkta gärningsmannen men Peter Sjölund hann ändå hem till Härnösand för sonens avslutning.

– Jag gav hans mentor ett DNA-test som avslutningspresent. Alla borde testa sig, och låta polisen ta del av informationen. Släktforskning är oerhört spännande och man lär sig mycket av sin historia.

Han berättar hur betydelsefullt det varit för en ensamkommande kille från Afghanistan som han hjälpt.

– Med DNA-testet fick vi knappt några träffar, de var väldigt väldigt avlägsna så knappt några släktingar egentligen. Därför bestämde vi oss för att testa hans Y-kromosom.

Resultatet var inte vad de väntat sig.

– Vi hade ju samma Y-kromosom han och jag. Så för omkring 10 000 år sedan bestämde sig våra förfäder för att gå åt olika håll norr om Svarta havet. Det här visar att vi alla hör ihop.

Peter Sjölund älskar att promenera i naturen, och att dansa. Men någon dans har det inte blivit den senaste tiden - på grund av pandemin.
Peter Sjölund älskar att promenera i naturen, och att dansa. Men någon dans har det inte blivit den senaste tiden - på grund av pandemin.

Vill klara upp dubbelmordet i Brattås

I Sverige finns omkring 550 så kallade ”kalla fall” där dödligt våld varit inblandat. De fall där det finns DNA tror Peter Sjölund kommer kunna gå att lösa.

– Vi har några hemma i Ångermanland som vore intressanta att klara upp. Brattåsmorden till exempel där ett par i 70-årsåldern blev mördade år 2005.

Men nu är Peter Sjölund trött på att sitta ensam framför sin skärm och leta bland kyrkböcker och i register.

– Nästa gång vill jag att vi ska vara ett team. Det har varit jobbigt att det varit så hemligt allting. Jag har inte kunna bolla med någon som egentligen förstått vad jag gjort så med dubbelmordet i Linköping har jag helt behövt lita på magkänslan, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.