PRESENTERAS AV

Helena, 47, prisar barn som stoppar mobbning

avLinn Stewart

FJÄLKINGE. På dagarna sitter hon i kassan på Ica – på fritiden samlar hon in pengar till cancersjuka barn och kämpar för att stoppa mobbning.

Helena Bergh, 46, är navet i byn Fjälkinge i Skåne, och hennes initiativ har fått hela grannskapet att haka på.

– Det här kan bli någonting mycket större, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Foto: Andreas Stenberg
Helena Bergh är nominerad till Årets Granne för att hon samlar hela byn i fina engagemang för en bättre värld.

Helena Bergh, 46, har en viktig roll för grannskapet i Fjälkinge i Skåne. Tack vare henne har grannarna i byn enats i kampen för en bättre värld.

– Helena är känd för att vara drivande och starta projekt som olika sätt hjälper människor, berättar Susanna Olofsson som är lärare på Kiabyskolan.

Tack vare sitt jobb som butiksbiträde på Ica Fjälkinge har hon lärt känna de flesta i byn. När en flicka i området insjuknade i cancer bestämde sig Helena för att engagera sig i ”Idas Cancerkamp” och hjälpa till att samla in pengar. Ida var 10 år när hon startade sin cytostatikabehandling på BUS i Lund. Ida sa tidigt ”jag ska inte dö, vi ska tänka positivt och jag ska samla in pengar så inget mer barn ska bli drabbat”. Nu har det tillsammans dragit in tusentals kronor till Barncancerfonden.

Dottern blev drabbad

En annan fråga som Helena engagerat sig i är mobbning. Ämnet ligger henne varmt om hjärtat efter att hennes dotter blev mobbad under ett års tid.

– Hon var för snäll och hade svårt att säga ifrån, berättar Helena.

Fast det bar emot så öppnade Helena öppnade upp och berättade för kollegorna. Det visade sig att det var många som själva hade upplevt mobbning eller hade barn som blivit utsatta.

Helena bestämde sig för att göra något åt saken och drog i gång ”Månadens hjälte”. Nu har projektet pågått i två års tid. Helena åker till skolor och pratar och delar ut stipendier till elever som gjort något extra snälla för andra.

Och projektet har redan gjort stor skillnad i skolan.

– Eleverna tänker mer på varandra. Man märker hur de blir mer måna om varandra, hur de ser till att ingen är utanför, säger Helena.

Foto: Andreas Stenberg
Projektet ”Månadens hjälte” i skolan.

Både elever och lärare är med och nominerar till priset. Nästan alla elever som får stipendium väljer att skänka pengarna till välgörenhet eller att göra något roligt tillsammans med hela klassen.

 – Det är fantastiskt att se! säger Helena.

Också läraren Susanna Olofsson har sett stor effekt.

– Barnen blir inspirerade när de ser andra barn hjälpa varandra. Det ger ringar på vattnet, säger hon.

Samlar in tusentals kronor med gala

Varje sensommar är Helena med och anordnar en gala för olika välgörande ändamål. Förra året gick pengarna till Barncancerfonden, och i år kommer galan vara till förmån för ”Månadens hjälte”.

– Det blir en stor fest med allt du kan tänka dig! Vi bjuder in lokala artister, anordnar ponnyridning och loppet ”Spring mot mobbning”. Vi brukar samla in mellan 30 000 och 125 000 kronor på galorna, pengar som går till stipendiet, säger Helena.

Hur känns det att bli nominerad till Årets Granne?

– Jag mår väldigt bra av att hjälpa andra. Så det känns fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM