PRESENTERAS AV

Butik blev bestulen – då startade Margaretha en insamling

1 av 2 | Foto: Privat
Butiken i Klimpfjäll fick inbrott – då startade Margaretha en insamling

avJonna Claesson

SVENSKA HJÄLTAR

När butiken Handlar'n i Klimpfjäll hade inbrott försvann flera hundra tusen kronor. Margaretha Sohlin, 69, startade en insamling för att stötta affären och fick människor från hela Sverige engagerade sig.

– Det är inte svårt att starta en insamling, det handlar bara om att någon måste trycka på knappen, säger hon.

Det var i slutet av juli som matbutiken i Klimpfjäll hade inbrott. Enligt SVT Nyheter, som var först med nyheten, tog det tio timmar för polisen att komma till platsen och flera hundra tusen kronor försvann.

Margaretha Sohlin, 69, har haft stuga i Klimpfjäll sedan 60-talet och läste om den hemska nyheten.

– Jag vet ju hur det är och vi var många som ojade oss över inbrottet. Om inte handlarn fanns, vad skulle det då bli av bygden?

Margaretha funderade över vad hon skulle kunna hjälpa till med och bestämde sig snart för att starta en insamling på Facebook.

– Jag chansade. Jag lade ner ganska mycket jobb på den där Facebooksidan och sedan spred det sig i alla möjliga Glesbygdsgrupper på Facebook. Det gjorde succé, säger hon och fortsätter:

– Det är inte svårt att starta en insamling, det handlar bara om att någon måste trycka på knappen, säger hon till Aftonbladet.

”Rörd till tårar”

På en vecka hade Margarethas inlägg nått människor från hela Sverige och bidragen forsade in på swishkontot.

”Jag har ingen aning om vart Klimpfjäll ligger men det är klart att jag stöttar insamlingen”, skrev en person i ett meddelande.

Insamlingen har gått över förväntan. Det är runt 150 personer som skänkt pengar och totalt har Margaretha Sohlin samlat in 39.500 kronor. Och under fredagen lämnade Margaretha över pengarna till till butiksägaren Eva Kristoffersson.

– Tanken var att det skulle bli en överraskning men det här hade ju spridit sig så mycket redan så det var svårt. Men hon var ju rörd till tårar. Hon var så tacksam.

Eva Kristoffersson, butiksägare i Klimpfjäll säger till SVT Nyheter att insamlingen känns otroligt upplyftande.

– Man blir så gripen av att det finns människor som tänker på en. Det är ju jättemycket folk som jag aldrig har hört talas om och folk som inte ens vet vad Klimpfjäll är som har skänkt pengar, säger Eva Kristoffersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inbrott

Facebook