PRESENTERAS AV

Patrik höll på att kvävas – räddades av krogvakten Kaveh

1 av 2 | Foto: Yasir Bilal
Patrik (till höger) med en vän på nattklubben Etage i Uppsala.
SVENSKA HJÄLTAR

Patrik Ört var på klubb och dansade när han plötsligt satte en halstablett i halsen – och inte kunde andas.

Hans räddning blev ordningsvakten Kaveh Zereshgi.

– Om han inte varit där hade jag tuppat av, säger Patrik Ört som nu hyllar sin hjälte.

Klockan är efter 02 natten till söndag när Patrik Ört, 22, dansar med sina vänner på klubben Etage i Uppsala och någon erbjuder honom en halstablett.

– Jag tar emot den och sen tar jag ett djupt andetag eftersom jag dansar så mycket – då fastnar den i halsen. Jag får ingen luft, säger Patrik Ört.

Han lämnar dansgolvet så snabbt han kan.

– Jag försöker gå undan och stoppa fingrarna i halsen men det går inte. Då får jag panik och småspringer till toaletten för att försöka få upp halstabletten där.

”Jag gestikulerar till honom”

När Patrik är vid toaletten så kommer plötsligt en ordningsvakt gående med ett glas läsk i handen.

– Jag gestikulerar till honom att ställa ner glaset och hjälpa mig eftersom jag inte kan andas.

Ordningsvakten i fråga heter Kaveh Zereshgi och har bara några timmar tidigare fått frågan om att jobba på klubben den kvällen.
– En kille kommer fram och ser förvånad ut men pekar hela tiden upp i luften och åt olika håll. Han slår sig på halsen och jag frågar om han håller på att kvävas, säger Kaveh Zereshgi, 23.

”En chock att få luft igen”

– Han ställer sig bakom mig och gör Heimlichmanövern och plötsligt flyger halstabletten ut på dansgolvet. Det har nog inte gått mer än en minut men är som en chock att få luft igen, berättar Patrik Ört.

När Patrik Ört har hostat färdig tackar han Kaveh Zereshgi.

– ”Du har ju för fan räddat mitt liv”, säger jag. Då svarar han att ”det är därför jag är här, det är mitt jobb”. Om han inte varit där så hade jag fått syrebrist, och tuppat av, säger Patrik Ört.

Efter händelsen stannade han kvar på klubben och berättade för alla sina vänner att Kaveh räddat hans liv.

– Han kramade mig och berättade för alla vad jag hade gjort. Jag blev lite blyg, säger Kaveh Zereshgi, men jag sov riktigt gott efter det där.

– Nu vill jag hylla honom ordentligt. Ordningsvakter är där för vår skull och hjälper oss när vi behöver det, säger Patrik Ört, som inte kommer dansa loss till housemusik med en halstablett igen.

– I efterhand är det lite pinsamt, man är på krogen så går allt åt skogen för en halstablett. Jag kommer aldrig mer ha en halstablett eller tuggummi i munnen när jag dansar, säger han.

FAKTA

Så gör du om någon satt i halsen

  1. Kan du så plocka rent i halsen. Stoppa ner handen i svalget och ta bort det som sitter i vägen. Gäller det barn, vänd barnet upp och ner eller lägg det på magen i ditt knä och dunka det i ryggen. Kan barnet andas – låt föremålet vara och ring ambulans.

  2. Försök få personen att andas lugnt. Är inte luftvägarna blockerade helt kan det räcka med mängden luft som man får ner.

  3. Är det rent i svalget – använd mun mot mun-metoden. Det är ju inte säkert att personen har satt något i halsen.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

FAKTA

Heimlich manöver

  • Stå bakom personen och lägg armarna om kroppen. Knyt handen och placera den med tummen ovanför naveln nedanför bröstbenet. Lägg andra handen ovanpå.

  • Tryck inåt och uppåt. Lufttrycket från lungorna kan då få föremålet att lossna.

  • Tryck flera gånger om det behövs. Metoden är oftast lättare att använda på barn än på vuxna.