”Vi måste bli fler som slåss för flickors lika villkor”

Nu instiftar vi ett nytt pris: Årets kämpe för flickor

Svenska Hjältar instiftar tillsammans med Plan International Sverige ett nytt pris – Årets kämpe för flickor. Skådespelaren Molly Nutley, som är barnrättsorganisationens ambassadör, tar samtidigt plats i Svenska Hjältars jury.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


– Ett pris som premierar arbetet för flickors rättigheter är ett viktigt steg på vägen i kampen mot orättvisor, våld och kränkningar. Det känns fantastiskt bra att få möjlighet att delta i det arbetet i Svenska Hjältars jury, säger Molly Nutley.

Många flickor får inte gå i skolan, de tvingas gifta sig unga, de utsätts för våld och får barn medan de själva är barn. I Sverige drabbas flickor dagligen av sexuella övergrepp och nättrakasserier.

Skådespelerskan Molly Nutley brinner för frågan, och tar nu plats i Svenska Hjältars jury.
Skådespelerskan Molly Nutley brinner för frågan, och tar nu plats i Svenska Hjältars jury.

Därför söker nu Svenska Hjältar och Plan International Sverige kandidater till titeln Årets kämpe för flickor, vilka bidragit till en positiv förändring för flickor i Sverige eller världen.

Vill se fler kvinnor på ledande positioner

– Varje sekund utsätts flickor för våld, övergrepp och kränkningar runt om i världen. Därför vill vi tillsammans med Svenska Hjältar instifta det här priset för att hylla personer som brinner för flickors rättigheter och gör långsiktig skillnad, säger Plan International Sveriges generalsekreterare Mariann Eriksson.

Plan International Sverige går nu in som partner till Svenska Hjältar som belyser människor som gjort hjälteinsatser i vardagen. Hjältarna, där Årets kämpe för flickor är en, utses av en namnkunnig jury som i sin helhet presenteras i september. Redan nu är det klart att Molly Nutley tar en av platserna.

Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.
Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Molly till Svenska Hjältars jury. Hon har ett genuint engagemang för mänskliga rättigheter och civilkurage. Att samtidigt instifta en ny priskategori tillsammans med Plan International Sverige gör att vi får en möjlighet att sätta fokus på människor som kämpar för att stärka flickors rättigheter och självkänsla – så att vi får se fler kvinnor på ledande positioner i framtiden, säger Svenska Hjältars projektchef Helena Mastberg.

Viktigt för demokratin

Plan International firar i år 20 år i Sverige och 80 år i världen. Genom sitt engagemang vill organisationen stärka alla barns rättigheter med särskilt fokus på flickor.

– Grunden i en demokrati är alla människors lika värde och jämställdhet gynnar alla. Därför är det så viktigt att vi ser till att flickor får samma möjligheter som pojkar, säger Mariann Eriksson.

Svenska Hjältar lyfter under hela året fram vardagshjältar som på olika sätt har ställt upp för andra medmänniskor. Det sker genom journalistik på Svenska Hjältar sajt och i Aftonbladets kanaler. Årets hjältar hyllas, precis som tidigare år, inför miljonpublik på Svenska Hjältar-galan i TV4 den 15 december.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.