PRESENTERAS AV

Mokrrm, 20, grep in – räddade kvinnans liv

Foto: Veronika Ljung-Nielsen / NTB Scanpix/Genre

avDennis Jörnmark Callstam

SVENSKA HJÄLTAR

När Mokrrm var på väg till affären såg han en kvinna falla ihop. Han grep in direkt och gav hjärt-lungräddning på platsen, rapporterar Nerikes Allehanda.

– I ett sånt läge spelar varje sekund roll, säger Mokrrm till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebooks


På torsdagseftermiddagen var Mokrrm Mahmod, 20, ute på stan i Stockholm på väg för att handla på stan. Plötsligt fick han syn på hur en kvinna vinglade till. Och när hon föll till marken grep han in direkt.

– Jag tänkte först att hon var onykter. Men när jag såg henne falla ihop tvekade jag inte. Jag kollade puls på både arm och hals och kände inget, säger han.

Blev avlöst av läkare

Mokrrm har gått MBU, Människan bakom uniformen, en utbildning där ungdomar får lära känna polis, räddningstjänstpersonal och vakter. Där utbyter de erfarenheter – och får bland annat chansen att öva hjärt-lungräddning med ambulanspersonal.

Och tur var det. Han gav kvinnan HLR tills han blev avlöst av en legitimerad läkare. När han reste sig såg han hur människor på gatan filmade händelsen.

– Då kände jag bara: ”fy fan på er, skäms ni inte”. De kunde ha hämtat hjälp istället, säger Mokrrm.

”Varje sekund spelar roll”

Kvinnan överlevde händelsen, och Mokrrm fick beröm av ambulanspersonalen som kom till platsen. Han tycker att det var självklart att hjälpa till när olyckan var framme.

– Jag tror på karma, och hoppas att någon annan hade gjort samma sak för mig. I ett sånt läge spelar varje sekund roll, säger han.

Efteråt berättade han om händelsen via sociala medier. Där har bland annat barnmorskor, personal inom räddningstjänsten och poliser hyllat hans insats. Det känns bra, säger Mokrrm.

– Då vet man att man gjort något rätt. Jag var inte rädd för något annat än att bli trött, det viktiga var bara att hjälpa till.

ARTIKELN HANDLAR OM