PRESENTERAS AV

”Hotet mot flickor är ett hot mot demokratin”

SVENSKA HJÄLTAR

Svenska Hjältar och Plan International Sverige letar nu efter personer som kämpar för att stärka flickors villkor.

– Vi vill lyfta de hjältar som jobbar med de här viktiga frågorna, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Svenska Hjältar och Plans International Sverige har nyligen instiftat priset Årets kämpe för flickor. Under Svenska Hjältar-galan i december kommer en av de eldsjälar som brinner för att flickor ska få bättre rättigheter att prisas. Unga flickor utsätts varje dag. Redan nu kan du nominera en person som gjort en positiv skillnad.

För barnrättsorganisationen Plan International Sverige var det en självklarhet att samarbeta med Svenska Hjältar.

– I Sverige ser vi det som självklart att flickor har samma värde som pojkar, men så ser det inte ut i världen. Även i Sverige har vi problem med nätmobbning, övergrepp och psykisk ohälsa, säger Mariann Eriksson.

”Att satsa på flickor är en smart samhällsinvestering”

I år firar Plan International 20 år i Sverige och 80 år i världen. Genom sitt engagemang vill organisationen stärka alla barns rättigheter med särskilt fokus på flickor.

– Det är viktigt att vi lyfter att det är både smart och bra att satsa på flickor. Får flickor en bättre utbildning så har de bättre möjlighet att försörja sin familj, bidra till samhällsutvecklingen och helt enkelt se till att BNP höjs, säger Plan International Sveriges generalsekreterare.

Foto: Sofia Klemming Nordenskiold, Bo Bergendal

Molly Nutley tar plats i juryn: ”Hon brinner för detta”

Skådespelaren Molly Nutley är ambassadör för organisationen och kommer även att ta plats i Svenska Hjältars jury.

– Molly har varit på plats och sett de projekt som vi har i flyktingläger i Afrika. Hon vet vilka drömmar de har, att lyfta sig från fattigdom och hon brinner verkligen för att flickor ska få bättre villkor, säger Mariann Eriksson.

Plans projekt spänner över flera olika områden, att förbättra hälso- och sjukvården, se till att vägar till skolan blir säkrare och att flickor ska få bättre möjlighet till utbildning. Även pojkar inkluderas i jämställdhetsarbetet.

– I Colombia har vi ett projekt där vi pratar med pojkar om deras syn på sexualitet, hur det är att vara man och vad jämställdhet handlar om egentligen.

Dags att lyfta de riktiga hjältarna

I och med det nya priset hoppas hon att frågan om flickors rättigheter får ännu högre prioritet.

– Jag hoppas verkligen att vi kan lyfta de här frågorna och lyfta att flickor har samma värde som pojkar. Det är en grundläggande rättighet och vi vill lyfta de hjältar som verkligen jobbar med de här frågorna.