Martin stoppade knivman – räddade kvinnans liv

De skulle bara shoppa lite och äta lunch på köpcentret Emporia i Malmö.

Men lördagsmyset förbyttes i skräck när kocken gick till attack mot en kollega.

– Efter att han huggit och dragit ut kniven, det är då jag bara rusar fram, berättar Martin Olsen som övermannade knivmannen och nu fått medalj av polisen.

Läkarstudenten Martin Olsen, 26, var på besök i hemstaden Malmö en lördag i augusti 2019. Han och hans dåvarande flickvän hade shoppat på Emporia och bestämde sig sedan för att äta en sen lunch på en restaurang. De hade beställt mat när Martin ser något som får honom att reagera.

– Det är då jag ser den här kvinnan backa ut från köket.

Efter henne kommer en man. Hon pekar på honom.

– Han går långsamt med en kniv i vänster hand. Då säger hon ”Titta, titta, titta” upprepade gånger.

Kvinnan ser sig omkring och försöker få kontakt.

– Och så tittar hon på mig för jag är närmast. Och så kollar jag och jag fattar ingenting. Allt det här sker på några sekunder, säger Martin som stod där på restaurangen och väntade på sin mat.

– Då hugger han. Han drar upp kniven och hugger, säger Martin och visar hur mannen gör.

Det började med ett bråk i köket och slutade med att kocken sträckte sig efter en kökskniv och attackerade sin kvinnliga kollega som försökte fly från honom ut på restaurangen. Polisens förundersökning innehåller bilder från övervakningskameran som visar förloppet.
Det började med ett bråk i köket och slutade med att kocken sträckte sig efter en kökskniv och attackerade sin kvinnliga kollega som försökte fly från honom ut på restaurangen. Polisens förundersökning innehåller bilder från övervakningskameran som visar förloppet.

Hugger rakt in i ryggen

Hugget träffar kvinnan i ansiktet, på ett ungefär från örat ner till mungipan.

– När jag såg det första hugget tänker jag ”ser jag verkligen det jag ser?” Det här är sådant man ser på video.

Men snart inser Martin att det är på allvar.

– Hon vänder sig och försöker gå iväg. Då går han fram och hugger henne en gång till. Rakt in i ryggen. Och jag ser ju storleken på kniven. Så jag vet att det hugget måste ha gjort enormt med skada.

Martin, som studerar till läkare och vid tidpunkten var ungefär halvvägs genom utbildningen förstod att skadan var mycket allvarlig, kanske rentav dödlig.

– Då visste jag att det här är inte ett skämt. Det är på riktigt. Den här personen har nyss knivhuggit den här kvinnan med en gigantisk kniv.

Kommer inte loss

Mannen drar ut kniven efter hugget och Martin reagerar instinktivt, utan att tänka. Han beskriver det som att han inte hade något val.

– Jag rusar fram och så tar jag tag med båda händer om hans vänsterhand där han har kniven och då känner jag en trygghetskänsla för jag är ganska mycket större än vad han är. Jag vet att nu när jag fått tag i hans hand så kommer han inte loss.

Martin fick loss kniven ur gärningsmannens hand.

– Då har han vänt sig och står och stirrar mig rakt i ögonen och jag stirrar tillbaka. Så har jag kniven i vänster hand och liksom håller den bort från honom. Kniven är helt blodig.

Livshotande skador

I efterhand inser Martin att han hade kunnat råka illa ut själv.

– Hade jag missat så hade han kanske kunnat hugga mig.

Martin såg över kvinnans skador och konstaterade att knivskadan i ryggen var allvarlig. Kvinnan fördes till sjukhus där hennes skador beskrevs som livshotande. Knivsticket som träffade på höger sida om skulderbladen resulterade i lungkollaps. Hon överlevde efter operation.

– Martin är en riktig hjälte, säger Petra Stenkula som är polisområdeschef Malmö.

Gärningsmannen greps och dömdes för försök till mord samt brott mot knivlagen. Påföljden blev rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen skulle också betala ett skadestånd på cirka 170 000 kronor.

Martin Olsen med sin medalj. Han har en månad kvar på läkarprogrammet och drömmer om att rädda många liv i framtiden.
Martin Olsen med sin medalj. Han har en månad kvar på läkarprogrammet och drömmer om att rädda många liv i framtiden.

Storslaget

Martin vittnade i tingsrätten och hans insats prisas nu av polisen.

– Martin inte bara avväpnade gärningsmannen. Han hade också som läkarstudent kunskap han kunde ha nytta av och hade fullt fokus på att rädda kvinnans liv. Han hade ett väldigt lugn och kontroll på situationen, både på gärningspersonen och på den som skadades, konstaterar Petra Stenkula.

I en ceremoni fick han nyligen ta emot medalj och diplom för att ha gjort ett särskilt rådigt ingripande, som med stor sannolikhet räddat liv.

– Det känns storslaget, säger Martin som berättar att medaljen ska få en hedersplats hemma hos mamma och pappa.

Själv är han färdigutbildad läkare om en månad och har redan fått jobb. Högsta drömmen är att forska antingen inom immunologi eller genteknik

– Och sedan starta ett företag som sysslar med det och skapa terapier, läkemedel och metoder för att bota sjukdomar och rädda så många liv som möjligt.

Martin Olsen tog emot sin medalj och uppvaktades av Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, och Jarl Holmström, tillförordnad regionpolischef.
Martin Olsen tog emot sin medalj och uppvaktades av Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, och Jarl Holmström, tillförordnad regionpolischef.

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE