Melvin, 16, blev brutalt rånad av gäng – nu sluter Gävle upp

”De tog insulinpumpen och hade sönder den”

På väg hem från en fotbollsmatch blev Melvin, 16, brutalt misshandlad och rånad av ett stort gäng.

Han vädjade om att de skulle låta bli hans insulinpump men ändå drog de ut den.

På initiativ av två Gävlebor sluter nu människor upp för att visa sitt stöd.

– Vi vill visa Melvin att all godhet i samhället är så mycket större än det fruktansvärda han utsattes för, säger initiativtagaren Mattias Nygren.

Mamma Caroline Gyllenhammar tillsammans med Melvin. På Andra bilden:  Melvin på mopeden innan rånet.
Mamma Caroline Gyllenhammar tillsammans med Melvin. På Andra bilden: Melvin på mopeden innan rånet.

För drygt en vecka sedan var Melvin, 16, på Träffens IP i Sätra i Gävle för att se en fotbollsmatch. Han hade åkt dit med sin nya moped som han bara hunnit köra i tre veckor. Melvin har både diabetes och epilepsi och mopeden hade stått och väntat i garaget hela sommaren på att Melvin skulle få sitt förarbevis.

– Han hade verkligen längtat efter att få köra den och var så glad när han äntligen kunde börja göra det den 3 augusti, säger mamma Caroline Gyllenhammar.

När Melvin tog på sig hjälmen och satte sig på mopeden för att åka från Träffens IP vid 21-tiden den 22 september var det två killar som drog ner honom bakifrån från hans moped. Ytterligare tio till femton personer anslöt och sparkade honom i huvudet och i magen. De satte sig gränsle över honom och tog strypgrepp och tömde hans fickor på bland annat en mobiltelefon.

– Hade han inte haft hjälmen på sig vet jag inte om han hade överlevt. De sparkade honom så många gånger i huvudet att plasten på moppehjälmen var helt borta, säger mamma Caroline.

Det värsta i den utdragna misshandeln tycker hon var att de tog hans insulinpump.

– Att veta att han vädjade om att de skulle låta bli den men att de trots det drog ut nålen och hade sönder den. Det är så fruktansvärt. Han behöver den där pumpen för att överleva.

Lokala nyhetsmedier rapporterade om misshandeln som Melvin hade utsatts för, och sökandet efter gärningsmännen. I Gefle Dagblad berättade även Melvins storasyster Felicia som kom till platsen strax efteråt om vad hennes bror varit med om.

På sin Facebooksida startade Mattias Nygren en insamling till Melvin. Hans moped, som syns på bilden, har ännu inte återfunnits efter rånet.
På sin Facebooksida startade Mattias Nygren en insamling till Melvin. Hans moped, som syns på bilden, har ännu inte återfunnits efter rånet.

Kastade sönder insulinpumpen

Gävleborna Jessica Nilsson Greco och Mattias Nygren var två av de som läste den artikeln och som reagerade starkt.

– Jag blev så oerhört illa berörd, arg och ledsen. Jag kände direkt att jag ville göra något, säger Jessica Nilsson Greco.

Trots att hon inte kände Melvins familj sedan innan tog hon kontakt med mamma Caroline Gyllenhammar för att höra hur det var och fråga om familjen behövde hjälp med något. Samtidigt kom Jessicas vän Mattias Nygren på en idé.

– Jag ville verkligen hitta ett sätt att visa Melvin att de goda krafterna i samhället är så många fler än det gäng som utsatte honom för misshandeln. I media har jag sett att insamlingar brukar gå bra och tänkte att varför kan vi inte göra det för att visa den här 16-åringen att han inte är ensam utan att vi är många som bryr oss, säger Mattias Nygren.

Jessica Nilsson Greco bestämde direkt att hon ville vara med och hjälpa till.

– Melvins mamma hade berättat för mig att han sparat ihop till den där mopeden helt själv. Det gör mig så arg att gänget rånade ett ensamt barn, och att de gjorde det på det här helt fruktansvärda sättet. Trots att han vädjade tog de hans insulinpump ändå och hade sönder den, säger Jessica.

Insamling till ny moped

När Melvins familj gett klartecken till insamlingen publicerade Mattias ett inlägg på Facebook. Det delades hundratals gånger och på mindre än ett dygn hade människor donerat 20,000 kronor.

– Gensvaret har varit helt enormt. Jag tror att många kände precis som vi, att man vill göra något för att visa sitt stöd för Melvin, säger Mattias Nygren.

Mattias och Jessica har satt som mål om att samla in 60 000 kronor, så att Melvin kan köpa en ny riktigt fin moped och en ny hjälm och ny mobiltelefon.

– Men egentligen är symbolvärdet viktigare än själva pengarna. Redan nu har vi nått ett mål genom att vi fått så många människor att engagera sig för en person de inte känner, säger Mattias.

För Melvin och hans familj betyder insamlingen, men framför allt engagemanget, oerhört mycket.

– När jag berättade för Melvin att det var två personer som ville starta en insamling till honom var hans första fråga ”varför då?”. Han är väldigt ödmjuk och blev så förvånad över att det finns människor som vill engagera sig och hjälpa honom i det här, Caroline.

Melvin har fortfarande ont i ryggen och i huvudet efter misshandeln. Han har kunnat återvända till skolan sedan några dagar tillbaka men inte orkat ta sig till fotbollsträningarna.

– Han har mått fruktansvärt dåligt efter det som hänt. Men hans lagkamrater har varit fantastiska i det här. De kom bland annat över med blommor och en korg med chips och choklad till honom, säger Caroline.

Familjen vill redan nu tacka Mattias och Jessica för initiativet och för sitt engagemang.

– De har varit helt fantastiska, framför allt Jessica. Jag blir alldeles tårögd av att det finns människor som bryr sig och som visar sitt stöd och vill hjälpa till. Det betyder oerhört mycket för Melvin och för oss, att veta att det finns så många fina människor därute, säger mamma Caroline Gyllenhammar.

Ingen har ännu gripits misstänkt för rånet. Aftonbladet söker polis och åklagare.

Uppdatering 5 oktober:
Insamlingen är nu avslutad.
Alla gåvor som kommit in har överförts till Melvins familj som planerar att använda pengarna till att starta en förening eller stiftelse för att hjälpa andra brottsutsatta ungdomar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.