PRESENTERAS AV

Räddade 30-åring ur branden – två gånger

avChristina Nordh

Foto: PRIVAT
Carlos Matola kände brandlukten i trapphuset och reagerade direkt.

P-tiden är nästan slut – det räddar livet på en 30-årig man i Malmö.

När Carlos Matola, 34, är på väg nedför trapporna till bilen känner han brandröken och bankar på grannens dörr.

– Efter ett tag öppnas den av en mycket omtöcknad man som knappt kan stå på benen, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook och få tips om fler vardagshjältar

Foto: PRIVAT
Carlos Matola – brandman, vakt och marknadschef.

Carlos Matola är på väg ner till bilen strax före klockan åtta på fredagsmorgonen, p-tiden har gått ut. Han har tidigare jobbat som brandman och känner brandlukten direkt.

– Jag går upp och ner i trapphuset och försöker lokalisera var det kommer ifrån.

Till slut står han utanför rätt lägenhet och öppnar brevlådeinkastet. Röken väller ut. Då börjar han ringa på och bankar på dörren. En annan granne som hört oväsendet kommer ut i trapphuset.

– Jag hör att det rör på sig där inne och ber den andra grannen att ringa 112. När mannen öppnar dörren rycker jag ut honom ur lägenheten så snabbt jag kan. Jag stänger till dörren för att kolla till honom, säger Carlos Matola.

Räddade mannen två gånger

Mannen, som är i 30-årsåldern, tycks ha somnat och har fått i sig en del brandrök. Nu beger sig Carlos in i den rökfyllda lägenheten.

– Jag ser små flammor och en rejäl glödbrand i soffan, så jag ber grannen som är med mig att hålla ögonen på mannen och ta ut honom i friska luften. Sen gick jag upp till min lägenhet och hämtade brandsläckaren.

– När jag kommer ner igen så har mannen gått in i lägenheten igen och då är även fönstret öppen. Jag drar min tröja över huvudet och springer in där och får tag på mannen och släpar ut honom igen. Sen släcker jag branden med min pulversläckare. Sen hjälps vi åt att ta ner honom för trapporna så att han kan komma ut i friska luften.

Den 30-årige mannen undersöks, men man konstaterar att han inte behöver följa med till sjukhus.

– Därefter snackade jag lite med räddningstjänsten, jag känner ju en del av dem innan i och med att jag utbildade mig till brandman här nere. Så då fick jag höra att ”det var mycket bra gjort”, att jag stoppat ett händelseförlopp som kunde gått åt skogen.

– Hör man att det finns någon därinne får man bara bita ihop – trots allt är jag utbildad för den här typen av situation.

”Var ingen pojkdröm”

Carlos Matola utbildade sig till brandman 2009 och jobbade under en period på Storstockholms brandförsvar. Men egentligen drömde han om att bli polis.

– Det var ingen pojkdröm att bli brandman, men när jag väl fick chansen så kände jag att hjälpa människor, det kan jag lika gärna göra så här som att vara polis.

Efter att ha jobbat som vakt i flera år och varit marknadschef vill han återvända till räddningstjänsten och har gjort nya test för att bli brandman i Skåne.

– De senaste åren har jag känt att min plats är på brandbilen där jag kan göra nytta, säger Carlos Matola.

ARTIKELN HANDLAR OM