Albera, 19, förändrar världen genom fotboll: ”En självklar rättighet”

Uppdaterad 2022-09-01 | Publicerad 2020-12-14

Som liten fick Albera Jene, 19, inte spela fotboll av en enda anledning: Hon är tjej.
Tretton år gammal började hon spela i smyg och startade ett eget lag.
– Jag bestämde mig för att gå emot det jag vuxit upp med.

I Albera Jenes familj och omgivning rådde strikta normer kring vilka aktiviteter pojkar och flickor skulle ägna sig åt. Och fotboll var inget för tjejer.

– Jag minns att jag såg killarna spela när jag var liten och att jag tyckte att det såg så roligt ut. Så jag började spela lite i smyg utan att ens mina föräldrar visste.

Vägen in i föreningslivet var däremot inte lätt, upptäckte Albera Jene.

– Det fanns inget lag i Södertälje som jag kunde spela i så det slutade med att jag startade ett eget när jag var 13 år gammal. Jag kallade det för ”Laget” och där var alla välkomna att spela.

Albera blev tränare. På kuppen lärde hon sig på egen hand allt ifrån att boka tider i sporthallar till att fixa fram bollar och fånga upp intresserade tjejer.

– Det var en kamp för vi fick alltid de sämsta träningstiderna och det var mycket jag behövde lära mig. Men vi fick i alla fall spela fotboll och det var mitt stora mål, säger Albera Jene.

Hon berättade så småningom för sina föräldrar om kärleken till fotbollen, och om att hon spelar. Att argumentera för föräldrarna gav kraft och inspiration.

– Först var det svårt för min mamma att ta in det men jag förklarade vad fotbollen betyder för mig och det fick henne att förstå.

Albera Jene tillsammans med tjejerna i Laget.

Vill hjälpa andra flickor

Efter att ha fått med sig sina föräldrar sökte sig Albera vidare och kom redan som 13-åring kontakt med organisationen Futebol dá força. Genom dem fick hon en ledarutbildning.

– Jag ville hjälpa andra tjejer som var i samma situation som jag själv varit i. Flickor i mellanstadiet som precis som jag drömde om att få spela fotboll. Jag ville erbjuda dem ett tryggt sammanhang. Det borde vara en självklar rättighet för alla som vill spela.

Så småningom fick Albera uppbackning av föreningen Södertälje FF. Hon har också fått fortsatt stort stöd från Fubebol dá força.

– Jag var ansvarig för deras Summer camp i Södertälje tre år i rad. Det var ett sätt att ge nya tjejer chans att prova på fotboll. I flera fall hjälpte jag till och pratade jag med deras föräldrar för att förklarade varför döttrarna borde få vara med.

”Kommer aldrig sluta kämpa”

Som 17-åring blev Albera Jene Fubebol dá forças yngsta processledare någonsin. Sedan dess hjälper hon lag och föreningar att bli mer inkluderande och jämställda.

– De flesta jag utbildar är vuxna. Ibland brukar de se lite förvånade ut när jag kommer in i rummet, att det är jag som ska leda samtalet. Men sen brukar det gå bra.

Albera Jene föreläser ideellt om jämställdhet och utbildar tränare inom värdebaserat ledarskap.

Albera Jene är i dag 19 år och engagemanget för fotbollen består. Hon håller ideellt föreläsningar i skolor och för föreningar om jämställdhet och värdebaserat ledarskap. Hennes föräldrar är två av hennes största supportrar.

– Idag känns det helt annorlunda, efter att Albera blivit insatt i fotbollen. Jag ser hur många tjejer som samlas, hur mycket kraft och glädje det finns. Jag blir helt stolt, det här är någonting unikt, säger Alberas mamma Marta Jene.

Albera själv är glad och stolt över vad hon åstadkommit, men ännu inte nöjd.

– Det finns mycket kvar att göra. Flickor och pojkar har fortfarande inte samma förutsättningar i fotbollen. Fotboll ska finnas för alla, och jag kommer aldrig sluta kämpa för det.

Albera Jene är Årets ungdomshjälte 2020

Ålder: 19 år. Bor: I Södertälje. Juryns motivering: Albera är en hjälte för att hon kämpar för tjejers självklara rätt att få spela fotboll på lika villkor som killarna. Hon är en sann inspiratör och förebild.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!