Leif, 75, är bovarnas stora skräck – lär äldre att stoppa tjuvar

SKÄNNINGE. Äldre personer är uppfostrade att vara snälla och tillmötesgående mot främmande. Det vill Leif Magnusson ändra på.

– På kurserna brukar vi öva rollspel där jag spelar bov och de andra får lära sig att säga ifrån.

När Leif Magnusson såg på nyheterna att antalet bedrägerier mot äldre personer ökat bestämde han sig för att göra något. Under flera år har han därför på ideell basis hållit föreläsningar för att utbilda pensionärer i säkerhet, vilket Corren skrivit om.

– Jag har ju en del kunskap kring det här med hur bedrägerier går till eftersom jag varit verksam som kreditchef. Det kändes viktigt att informera andra som kanske inte alls lärt sig om sådant här, säger Leif Magnusson.

Det största problemet i samhället i dag, menar han, är att äldre personer är för snälla.

– Vi har blivit uppfostrade att vara tillmötesgående och svara på frågor, och då är det lätt att bli lurad.

Ett vanligt scenario är vishing, att bedragare ringer och påstår sig jobba på exempelvis banken och ber personen att logga in på sin bankdosa eller uppge kortnummer.

– Många tror ju att de är trygga i sitt hem, och det borde de vara. Men det jag lär ut är att man aldrig ska lita på en främmande person som vill ha ens uppgifter.

Viktigt att våga säga nej

Kursen är uppdelad i tre moment där deltagarna får lära sig vad man ska tänka på ute på stan, i hemmet eller när man blir uppringd av en bedragare på telefon.

– Mitt viktigaste råd är att alla ska lära sig säga nej. Och det kan vara svårt för många att veta hur man ska agera och därför har vi rollspel där jag spelar bedragare och de andra får öva.

Materialet som Leif Magnusson utgår ifrån, Försök inte lura mig, är framtaget av PRO, SPF Seniorerna, polisen och Brottsofferjouren. Det finns en handledarguide tillgänglig på PRO:s hemsida som man kan utgå ifrån om man vill lära sig på egen hand, eller utbilda andra.

– Jag kan verkligen rekommendera människor som har lite koll på det här med datorer att hålla en kurs. Det är viktigt att så många som möjligt får den här informationen så att de kan skydda sig. Sen är det dessutom väldigt roligt att hålla i kurserna, säger Leif Magnusson.

Leif Magnusson, 75, håller kursen Försök inte lura mig.
Leif Magnusson, 75, håller kursen Försök inte lura mig.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.