Deras skolkampanj stoppade näthatet

Isa Galvan och Linnea Holst är Svenska Hjältars Näthjältar 2015

Linnea Holst och Isa Galvan är utsedda till årets Näthjältar!
Linnea Holst och Isa Galvan är utsedda till årets Näthjältar!

Hot och hat. Nakenbilder och lögner.

Isa Galvan och Linnea Holst fick nog.

Tillsammans skapade de kampanjen ”Polare på Polhem” för att stoppa näthatet på sin skola – och lyckades.

För det är de utsedda till årets Näthjältar.

Det började med att en ny app blev populär när Isa Galvan och Linnea Holst gick i trean på gymnasiet. En app där man anonymt kunde skriva vad man tycke om andra. Det spårade snabbt ur.

– Det skickades nakenbilder, spreds rykten och skrevs elaka saker, berättar de.

Båda två var aktiva inom elevkåren och kände ett ansvar för skolan. De kontaktade rektorn som gärna ville hjälpa till och ordna föreläsningar för eleverna. Men Isa och Linnea ville göra något nytt, inte bara en föreläsning.

– Vi tryckte på hur man ska vara en bra polare på Polhem, att fokusera på det positiva och sätta fokus på den som skriver, inte bara på offret, säger Isa.

Fokuserade på de som skrev

Med hjälp från lärare tog de fram juridisk fakta och tapetserade skolan med information om vad näthatet kunde få för följder.

– Många chockades över vad som faktiskt är straffbart. Sprider du en nakenbild på någon som är under 18 kan du dömas för barnporr, säger Linnea.

Funkade kampanjen?

– Ja, det blev verkligen en bra diskussion och folk ville berätta om vad de varit med om och lyssna på andra. Jag tror också det var bra att man kunde prata med oss och andra i samma ålder, man kanske inte alltid vill prata nakenbilder med en lärare, säger Isa.

– Man lyssnar ofta mer på sina vänner men det är också bra att prata med en lärare eller en vuxen, de finns en annan trygghet hos vuxna. Och lärare har mycket kunskap och erfarenhet, fyller Linnea i.

Jobbar förebyggande

Isa och Linnea ville jobba förebyggande och fokusera på vad man aktivt kan göra. De tipsar om att ta bort de värsta apparna och inte följa konton som bara sprider hat och elaka rykten.

Har ni fler råd till andra unga?

– Våga stå upp för varandra. Våga stödja de som blir utsatta – då är det tillslut bara mobbarna som står ensamma. Och om man bara tänker efter ”är det här rätt eller fel?” så inser man ganska fort vad man inte ska göra, säger Linnea.

”Det är helt fantastiskt”

De mötte eleverna för att skapa samtal. Kampanjen blev lyckad och i dag fortsätter de sitt arbete för att stoppa näthat. För deras kamp har de utsetts till Svenska Hjältars Näthjältar 2015.

– Det känns verkligen superbra, vi har gråtit lite, skrattar Isa Galvan.

– Det är helt fantastiskt! Det är så häftigt att bli en del av de otroliga hjältarna som är med här, säger Linnea Holst.

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på tv4!

SVENSKA HJÄLTARS NÄTHJÄLTAR 2015

Isa Galvan, 19 och Linnea Holst, 19, Lund

Isa Galvan och Linnea Holst är Näthjältar för att de vågade stå upp för sina jämnåriga gymnasiekompisar som utsattes för näthat. Tillsammans startade de skolprojektet ”Polare på Polhem” för att stötta utsatta och belysa och informera om – och lyckades krossa näthatet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.