PRESENTERAS AV

Kör ut hö i skogen – för att rädda älgarna

1 av 4
SVENSKA HJÄLTAR

Vintern är extra tuff för älgarna i år och polisen har larmat om att de har svårt att hitta mat. Därför har boende i Jokkmokk gått samman och skapat en höaktion – för att hjälpa skogens konungar, skriver Norrbottens-Kuriren.

På onsdagen slog polisen i norra Sverige larm om älgarnas situation. Vintern i Norrbotten är nämligen en av de värsta på länge för älgarna. Många av dem har svårt att hitta mat och ovanligt många fryser ihjäl, enligt polisens viltsamordnare Lars Lundman.

Detta har gjort att flera älgar har letat sig in mot stan, bara i Piteå finns det minst elva älgar i stadskärnan. Och i Luleå syns djuren till varje dag i centrum.

– Jag vill uppmana allmänheten att visa respekt och försöka undvika att störa. Man ska komma ihåg att den här perioden snart är över. Vid månadsskiftet februari-mars ger sig älgarna ut på vandring och lämnar städerna, säger Lars Lundman till Norrbottens-Kuriren.

Nyheten om älgarnas utsatthet i Norrbotten fick ortsbor i Jokkmokk att mobilisera sig på Facebook – tillsammans har de skapat en höaktion. Det vill säga, de hjälps åt att förse älgarna med hö i skogen.

”Varför ska man inte hjälpa till?”

En av de som engagerar sig är Marianne från Jokkmokk. Hon ringde runt till några bönder och lyckades få tag på hö i Piteå som hon hämtade hem. Dessutom har hon skapat en insamling via en Facebookgrupp om ämnet.

–  Folk har swishat jättemycket pengar. Sist jag kollade var det 4 000 kronor. En höbal går på runt 450 kronor. Förmodligen måste vi köpa fler höbalar. Annars får jag fråga i gruppen vad pengarna ska användas till. Kanske skänka dem till en djurpark? säger hon till Norrbottens-Kuriren.

Även Olga som bor i trakten och som kört ut hö i skogen tycker det är viktigt att engagera sig i älgarna.

– Det är viktigt att ta hand om djuren om det går. Varför ska man inte hjälpa till? Det är roligt att kunna hjälpas åt. Jag hoppas att älgarna inte blir skjutna under jakten heller, säger Olga Stam till Norrbottens-Kuriren.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM