PRESENTERAS AV

Flickornas insats hyllas – hittade försvunnen pojke

Foto: Privat/TT
Polisen hyllar flickorna som hittade pojken på den trafikerade vägen.
SVENSKA HJÄLTAR

Tara och Maja såg en ensam liten pojke på en trafikerad väg och agerade direkt. Nu hyllas deras insats av polisen.

– Det var väldigt modigt och ansvarsfullt, säger polisens presskommunikatör Annika Nordin.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


12-åringarna Tara Klarbo Egan och Maja Hellström, från Enköping, hade precis kommit hem från skolan förra veckan när de hittade en ensam liten pojke i tvåårsåldern vid en trafikerad väg.

– Det var något som var konstigt och lite skumt, säger Tara.

Först trodde de att det var Taras lillebror men insåg rätt snart att så inte var fallet. De gick fram till honom för att se vad som stod på.

– Vi ville inte skrämma bort honom och försökte vara lugna och tala lugnt. Vi fick kontakt med honom rätt fort, vi är vana med småbarn, berättar Tara.

Pojken visade sig vara där helt ensam så de tog honom i handen och knackade på hos grannen, för att se om någon visste vem pojken var. Men grannen hade ingen aning. Istället gick de till en förskola i närheten.

– Vi frågade om de saknade något barn men det gjorde dem inte.

På vägen tillbaka med pojken stötte de på Taras faster. Hon hjälpte dem att ringa polisen.

– Vi mötte upp polisen vid Ica och förklarade vad som hänt. De tog hand om honom.

Maja säger att det var lite obehagligt att hitta pojken ensam.

– Man blev lite skakig och så, när vi lämnade honom till polisen och så var vi fortfarande skakiga och lite skräckslagna.

”Oerhört viktig insats”

I samma veva som polisen letade efter pojkens förskola kontaktade pojkens mamma dem för att berätta att han var saknad. Tack vare flickornas rådiga ingripande fick historien ett lyckligt slut, skriver Annika Nordin, presskommunikatör i polisregion Mitt, på polisens Facebooksida.

– De ingrep på så sätt att de tog hand om den här pojken och tog kontakt med en vuxen. Barn ska kontakta en vuxen när man ser att något inte stämmer. De kände ansvar och tog det ansvaret, säger hon och fortsätter:

– Det var en oerhört viktig insats de gjorde, vi på polisen är väldigt tacksamma, de gjorde en jättebra sak. Det var väldigt modigt och ansvarsfullt, vi kan bara berömma deras insats, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM