Känslosamma brevet om sökinsatsen efter Ellenor

Sexåriga Ellenor var borta i mer än 13 timmar i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall. Till slut hittade polishunden Attack henne långt inne i skogen. Nu har hundföraren skrivit ett brev om hur de hittade henne.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Ellenor, sex år, var på väg ner från en utsiktsplats i Blacksås naturreservat när hon försvann från sin familj. Ett stort pådrag sökte efter flickan som uppgavs vara tunt klädd. Vid 01 – efter över tretton timmar – hittades flickan välbehållen av en hundpatrull och hela skogen jublade.

Nu skriver hundföraren som hittade Ellenor ett känslosamt Facebookinlägg om hur han och hunden Attack hittade flickan efter en outtröttlig sökinsats bland stup och raviner.

”Då dyker ett litet ansikte upp”

”Men så plötsligt lyfter Attack nosen och får vittring på något. Han far iväg och försöker lokalisera källan. Han lyckas dock inte riktigt och ställer sig vid kanten till ett stup, nedanför är det ett plockepinn med trädstammar. Jag hinner tänka det värsta och börjar ropa efter flickan. Jag kanske hör något svagt men undrar om jag verkligen hör rätt”, skriver hundföraren och berättar att han ropar efter Ellenor flera gånger utan något svar.

”Plötsligt får jag ett till svagt svar tillbaka, låter som det kommer nerifrån stupet. Jag och Attack börjar snabbt arbeta oss längs med kanten för att hitta en möjlig nedgång. Men då drar Attack iväg och hittar en väg ner till nästa platå. Jag hör hur någon gnyr till och sekunden senare kommer det ljuvliga markeringsskallet från Attack”, skriver han.

”Kommer glädjetårar”

Hundföraren skriver vidare om hur han ropar frenetiskt efter flickan.

”Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen. Där, på en liten mossbeklädd hylla sitter flickan hukad, genomblöt och kall men vid gott humör. När flickan kramar mig kommer glädjetårarna. Jag ropar in fyndet över radion och hör sedan det fantastiska jublet från staben.”

Han berättar att Ellenor tog honom i handen och började knata över berget.

"Det är bara de sista hundra meterna som flickan vill bli buren. Jag är grymt imponerade av denna tjej!", skriver han och avslutar med några meningar om vikten av samarbete under en sökinsats.

”Den här gången var det jag, och framförallt Rapports attack, som hittade flickan. Men sökinsatser är verkligen ett lagspel där samarbete mellan olika funktioner är avgörande. När vi alla jobbar ihop når vi framgång”.

Hundföraren har avböjt intervjuer och Ellenors familj har godkänt brevet som hundföraren har skrivit.

Polisen Uppsala län
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN