Mias exman plågade ihjäl hennes hund

”Rocky var tröst, trygghet och skydd mot våld”

SKÅNE. Mia, 32, har lyckats fly från en man som höll henne i total skräck i flera år.

Men en stor sorg finns kvar:

– Jag hann inte få med mig min älskade hund, och mitt ex torterade den till döds.

Det är svårt att förklara hur stor betydelse ett husdjur kan få för den som lever i ett destruktivt förhållande, med hot om våld över sig hela tiden, berättar Mia. Och hon vet.

– Rocky var en stor och fantastiskt fin hund som gav mig och min son enorm trygghet och närhet. Han skyddade mig när mitt ex ville ge sig på mig, säger hon.

Passionerat förälskad

Det är fortfarande, tre år efter att hon flydde, ett stort sår att tänka på hunden. Gråten kommer när Mia säger att hon och dottern kan knappt titta på bilder av Rocky.

Allt började när Mia träffade en bekants bekant. Hon föll för honom direkt.

– Jag blev passionerat förälskad. Han kunde vara snäll och mysig, men framför allt kändes han spännande. Han var en alfahanne. Det var som att bara jag kunde kliva in i lejonets kula – ingen annan släpptes in, minns hon.

Ganska snabbt blev förhållandet destruktivt: Mia var den som ville mest, och han fick makten. Han bestämde vilka hon fick umgås med, och hon skötte allt hemma i deras hus på Skåneslätten. Våldet låg i luften.

Mia har idag ett bra liv med sin dotter, men de saknar fortfarande hunden. Hunden på bilden är inte Mias.
Mia har idag ett bra liv med sin dotter, men de saknar fortfarande hunden. Hunden på bilden är inte Mias.

– I efterhand verkar det absurt. Men jag hade en självkänsla på noll i relationen till honom, eller rättare sagt på minus.

Helt i hans makt

När sonen föddes eskalerade allt. Mia isolerades, misshandlades och hotades. Mannen hade henne helt i sin makt, även fysiskt. Han våldtog henne fler gånger än hon kan räkna, och hon visste att hon kunde få ett slag när som helst.

Mia försöker förklara känslan, och varför hon inte bara tog sin son och försvann:

– Det var som om han programmerat mig, som att jag var fjärrstyrd med ett chip i hjärnan. En hjärntvätt. Samtidigt som jag förstod att ”Jag kan inte leva så här” så visste jag inte vad jag skulle ta mig till. Utåt höll jag en fasad, låtsades att allt var bra och att jag ville ägna mig åt huset och familjen ifred.

Mias liv var ett kaos. Situationen blev ohållbar, och till slut slog hon larm till en barndomsvän. Hon blev eskorterad från sitt hem av polis medan mannen var ute.

Hunden blev kvar

Efter flera år hade hon lyckats komma loss.

Den som inte blev fri var Mias och sonens älskade hund. Eftersom flykten gick så snabbt hade de ingen chans att ta med Rocky. När en vän några veckor senare gick in i huset möttes hon av en fruktansvärd syn: Mannen hade stängt in Rocky, och han hade svultit till döds. Golvet och en dörr var fullt av krafsande spår efter att han försökt komma ut.

Mia orkar knappt prata om det som hänt.

– Jag känner att jag svek Rocky, han som skyddade oss och var vår stora tröst. Men det var så akut att komma därifrån. Tänk om han väntade på oss när vi försvunnit? Och sedan dog han.

– Jag önskar att man tänkte mer på husdjuren när en kvinna flyr, det går inte att förklara hur stor betydelse de kan få och vilken trygghet de ger. Och jag tror att en del stannar för att de inte vill lämna sina djur.

Katterna tröstar

Trots allt finns en ljusglimt när det gäller familjens husdjur: De två katterna blev räddade av en granne och återbördades till Mia och hennes son. De lyser upp vardagen med bus och kärlek.

– De jamade av glädje när de kom till oss. Det mötet var helt fantastiskt! Och de, som alltid varit utekatter, vill vara inne med oss hela tiden. Varje dag pratar vi om hur fint det var att de kunde komma till oss. De har till och med varsin stol vid köksbordet, säger Mia och skrattar.

Hur mår du i dag?

– Ibland är jag tillbaka i tron att jag är hemsk, ful, dålig och inget värd. Som han tyckte. Att jag inte räknas. Men jag försöker hitta min väg, hur livet ska levas.

Mannen har besöksförbud, och Mia har skyddad identitet. Hon jobbar och har fått tillbaka sina vänner. Sonen mår bättre och går i ny skola. Men exmannen dömdes aldrig: Det fanns inga vittnen till vad han utsatt Mia för, och brott kunde aldrig styrkas.

Fotnot: Mia heter egentligen något annat.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.