Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hjältarna grep in – hittade försvunnen katt i skogen

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

När katten Simone försvann från en rastplats var hoppet om att hitta henne litet. Men med hjälp av främlingarna Ewakajsa och Susannes oförtröttliga arbete hittades hon oskadd – efter en hel månad.

– Jag grät av glädje. Den lyckan går inte att beskriva, säger Simones ägare Christina.

I mitten av maj försvann katten Simone spårlöst efter att ha smitit från sin ägare vid en rastplats under en kisspaus. Ägaren Christina skrev då ett inlägg om sin borttappade katt och fick hjälp – från oväntat håll.

Det var främlingarna Ewakajsa Werngren från Stockholm och Susanne Andersson från Kristinehamn som svarade på hennes rop på hjälp.

– Vi tyckte att det var så hemskt. Det fanns inga hus i närheten och hon var utan mat, berättar Ewakajsa.

Men den enda informationen Ewakajsa och Susanne fick var att Simone försvann någonstans under färden från Harmånger och Åmål. Det var då detektivarbetet började.

– Ingen hittade ju den här platsen. Och tanken på att hon var där själv i skogen utan mat kändes inte okej, berättar Ewakajsa.

1 av 13

Tittade på satellitkartor

Ewakajsa och hennes vän pratade med ägaren och chauffören och bad dem att minnas detaljer från platsen.

När de kommit fram till att Simone rymt någonstans på riksväg 58 bad de chauffören rita en teckning som de sedan jämförde med satellitkartor. Problemet var bara att den rastplats de stannat vid inte var en utmärkt plats på kartan.

Det stoppade dock inte de två djurvännerna. Ewakajsa körde 40 mil för att själv jämföra chaufförens teckning med de olika grusplanerna – och fann till slut rätt grusplan.

– Då ställde vi ut mat och lappar i hopp om att hon skulle hitta dit.

Efter det gick de med i lokala fb-grupper för de som har stugor i området, hittade telefonnummer till dem och skickade ut efterlysningen via sms.

Till slut hörde en man av sig – Simone hade bosatt sig under hans hus. Då åkte hon dit och riggade en kattfälla som Simone gick rakt in i.

– Jag grät av glädje. Den lyckan går inte att beskriva, säger Simones ägare Christina.

Ewakajsa: Stanna kvar på platsen

För djurvännerna känns det bra att de lyckades hitta Simone även om det var mycket jobb. Ewakajsa har hjälpt kattägare att hitta sina bortsprungna katter tidigare och upplever att många inte har koll på hur man ska agera när ens katt smiter.

– Tappar man bort sin katt måste man stanna kvar på platsen, även om det tar hela natten. De som gör det får alltid tillbaka sin katt, förr eller senare kommer den komma tillbaka.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.