Doktor Mouna: Jag var död men räddades av vetenskapen

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

Demokratiserad kunskap, rörelseglädje i stället för elitsatsningar och en ansvarsfull vård – så ska framtidens vård se ut enligt deltagarna i Svenska Hjältars panelsamtal i Almedalen.

Och det finns en stark tro på framtiden:

– Vi lever i en tid av mirakler, säger hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh.

Mouna Esmaeilzadeh, eller Doktor Mouna som hon kallas, menar att det är extremt viktigt att sprida och demokratisera kunskap. För utan det hade hon inte stått på den här scenen.

– Jag står här i dag tack vare kunskap. Jag var med om en traumatisk flykt när jag var barn när vi flydde från Iran via bergen i Turkiet. Det var minus 25-30 grader och jag gled ur min mammas famn och ner i den djupa snön. När de väl hittar mig andas jag inte och har ingen puls, jag var död. Men de tar mig till närmaste bergsby där kvinnorna sänker ner mig i kallt vatten och lyckas tina upp mig. Deras kunskap räddade mitt liv.

Hon påpekar att vi aldrig haft så mycket kunskap runt om oss, det är bara det att vi fokuserar på andra saker.

– Vår uppmärksamhet sitter oftast fast i Kardashians rumpa. I stället för att intressera sig för de här fantastiska framstegen som görs som i framtiden kan utrota världshunger och utrota sjukdomar.

Anton Lindvall, ambassadör från Hjärnkoll, är särbegåvad, en funktionsvariation i hjärnan.

– Jag hade urusla betyg genom gymnasiet, det var katastrof, jag var sjukskriven och hemma under nästan två år. Men när jag fick en annan typ av skolgång så klarade jag det galant.

I dag jobbar han med att fånga upp ungdomar som är särbegåvade för att skapa en mötesplats för de som behöver en annan intellektuell stimulans för att må bra och inte känna sig ensamma.

1 av 3
Carolina Klüft kämpar för att sprida rörelseglädje för alla barn och unga.

Vill ha mer inkluderande idrott

Friidrottsstjärnan Carolina Klüft är nu verksamhetschef för Generation Pep, prins Daniels stiftelse som skapar rörelseglädje hos barn och unga. Hon lyfter vikten av en inkluderande idrott – både för de med funktionsvariationer och de som är socioekonomiskt utsatta.

– Jag själv var priviligierad nog att ha föräldrar som hade råd och tid att köra mig till alla träningar men det är det långt ifrån alla som har. Jag tycker att alla barn ska få samma förutsättningar.

Det behöver inte heller handla om idrott – det är rörelseglädje som är det centrala.

– Man behöver inte alltid fokusera på tävling. Det var inte det viktiga när jag började, det var en gemenskap med kompisar och det var en rörelseglädje. Att elitsatsa på barn är att skjuta oss i foten. Vi måste tänka bredare och mer inkluderande.

Nominerade till Årets vårdhjältar

Med i panelsamtalet var även två nominerade till Årets vårdhjälte. Läkaren Gita Rajan har grundat WONSA, som hjälper de som utsatts för sexuella övergrepp.

– Det har setts som ett socialt och juridiskt problem men det är även medicinskt. Att utsättas för upprepade övergrepp som barn, smärtan går inte över med ett par samtal. Det kan ge skador i hjärnan, de får svårt att sova och kan drabbas av PTSD, depressioner, självskadebeteenden och ätstörningar. Problem som kan visa sig när barnen blivit vuxna.

Helene Cederroth, som grundat Willefonden, arbetar ideellt för att barn utan diagnoser ska få hjälp och de sätter föräldrar i kontakt med forskare över hela världen. Helene och hennes man förlorade själva tre barn i odiagnosticerade sjukdomar.

– Det var väldigt svårt. Då visste vi inte ens om att det fanns sjukdomar som läkarna inte vet vad det är, som är oupptäckta, säger Helene och lägger till:

– Utan diagnos vet inte läkarna vilka mediciner man ska ge, om barnet blir sämre eller bättre. Eftersom barnet inte har någon diagnos får de inte inte heller hjälpmedel.

En tro på framtidens vård lyser ändå starkt när man lyssnar på Doktor Mouna.

– Det som vi i dag tror är omöjligt kommer att bli möjligt. Framtiden är ljusare än vad vi kan ana.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.