Årets hållbarhetshjälte

Jenny och Selmer skapar monster för att minska matsvinnet

Av: 

Susanna Vidlund

Eleven Selmer Silow, 10, och kocken Jenny Bergström har tillsammans skapat en serie för att minska matsvinnet på Särö skola i Kungsbacka.
Eleven Selmer Silow, 10, och kocken Jenny Bergström har tillsammans skapat en serie för att minska matsvinnet på Särö skola i Kungsbacka.

SVENSKA HJÄLTAR

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kilo mat i onödan per person och år.

Mycket av matsvinnet står hushållen för. Men även i skolmatsalar och andra storkök slängs det mat i onödan. Hela 35 000 ton, närmare bestämt.

Jenny och Selmer vid Särö skola i Kungsbacka bestämde sig för att göra något åt det. Tillsammans har de skapat en serie om Matmonstret.

– Serien handlar om att alla kan vara en matsvinnshjälte, berättar Selmer Silow, 10, som är elev i årskurs fyra vid Särö skola i Kungsbacka kommun.

Idén fick han för ett år sedan när skolans kock Jenny Bergström var ute i klasserna och föreläste om matsvinnet och dess effekter på klimatet.

För Selmer var det här med miljötänk inte något nytt.

– Min familj har varit mycket för det här med miljön. Sedan är det så att jag har hållit på mycket med det här med superhjältar och övernaturliga saker, så då sa Jenny att kan vi inte göra en serie om det här med matsvinnet och då tänkte jag att alla kan bli en matsvinnshjälte.

På väggen i Särö skola kan barnen läsa varandras serier om matsvinnshjältarna. ”Det märks att de inspirerats för de liknar vår serie om matsvinnet”, säger Selmer.

Så kom serien om Matmonstret och superhjältarna Släng-Inge, Inga Swinn och den rosa ekorren Ek Eksson till. Nu jobbar Selmer och Jenny med uppföljaren till den första serien och Selmer utlovar mer action.

– Den första serien skulle sitta nere i bamba och då tyckte Jenny att vi inte fick skrämma småbarnen för mycket, men den här ska vi sätta upp där mellanstadiet är så den blir lite läskigare, berättar Selmer.

Slänger favoritmaten

I dag slängs det ungefär 17 kilo mat varje dag i skolan och målet är att minska det så mycket som det bara går. Jenny berättar att de kämpar på och det är inte bara Särö skola som jobbar med det här i Kungsbacka, utan hela kommunen.

– Det är sju skolor som arbetar med detta sedan ungefär ett år tillbaka.

I köket slängs det inte så mycket, det är Jenny noga med. Svinnet kommer framför allt från tallrikarna.

– Det som framför allt slängs är barnens favoritmat. Många tror det är tvärtom, att barnen slänger för att de inte tycker om maten. Men barnen tar ibland för stora portioner. När det är favoritmaten, lassas det på.

– Ögat är hungrigare än magen, flikar Selmer in.

Jenny Bergström är kock på Särö skola i Kungsbacka och tillsammans med eleven Selmer har hon skapat en serie om matsvinnet för att lära eleverna mer om miljötänk kring mat.

Det märks att de trivs i varandras sällskap.

– Jenny och jag har varit kompisar länge och hon tjatar jämt om matsvinnet. Jag brukar inte slänga mat, men en gång hade Jenny saltat potatismoset för mycket och då slängde jag, erkänner Selmer.

Jenny skrattar.

– Ja, jag får erkänna att det blev för salt den gången.

Selmer tycker det är toppen att arbeta tillsammans med Jenny.

– Det är ganska bra eftersom vi varit kompisar så länge. Vi har samma idéer och väcker varandra kreativitet.

– Det gör vi verkligen, säger Jenny och ler.

Jättestor spridning

Jenny berättar att hon är ute och informerar i klasserna. Hon använde sig av en power point-presentation men insåg att barn inte tycker det är så kul med stapeldiagram och siffror. Det fick henne att tänka tillbaka – vad hade hon själv tyckt hade varit kul som barn?

– Då tog jag med mig en påse som vägde 17 kilo, lika mycket som det som slängs i snitt varje dag i skolmatsalen. Och så fick barnen försöka lyfta den och ”oj, väger det så mycket”. De kunde precis lyfta den.

Framåt planerar de två verkliga matsvinns–hjältarna att göra fler serier och även annat kul för att fånga fler elevers intresse.

– Vi har fått en jättestor spridning på detta i skolan och det är jätteroligt. Barnen ritar sina egna serier också. De fick A4-sidor i somras med serierutor och de lämnar fortfarande in nya serier till mig och det är underbart, berättar Jenny.

Hjältebesök på Matsvinnets dag

Och i dag, när det är Matsvinnets dag, händer det förstås något alldeles extra kul.

– Då kommer vår mathjälte Släng-Inge hit i verklig person. Det är en av våra kockar som klär ut sig. Han kommer vara med vid tunnan och så ska vi ha en liten tävling med klasserna och jämföra lite vilka klasser som slänger minst.

Vad blir det för mat som serveras I morgon?

– Det blir pasta med kycklingsås som är kryddad med timjan.

Den som vill kan följa Matmonstrets fortsatta äventyr på Instagram.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnornas nya hedersuppdrag: Utse Svenska hjältar

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets hållbarhetshjälte

Klimat & miljö

Miljötips

Skolbarn

Miljöfrågor

Klimatförändringar

Klimatsmart mat