Hos föreningen Lunk i kring kan alla barn rida

För många barn med funktionsvariation är det svårt att hitta en aktivitet som passar dem.

Men hos ridföreningen Lunk i kring är det inget problem – här är alla välkomna.

– Många kanske tycker att vi som jobbar med det här gör en hjälteinsats men för mig är det tvärtom hästarna och barnen som är hjältar, säger Isabella Hägg som är vikarierande verksamhetsansvarig för Lunk i kring.

Det är bara en kvarts biltur från den hårt trafikerade Brommaplan men ute på Lovön råder lantlig idyll. Här finns åkrar och skog. Gräset grönskar längs den slingrande grusvägen, trädkronorna susar och på gårdsplanen spankulerar en liten grå hund hemtamt omkring.

Det är här ute som Lunk i kring håller till. Föreningen erbjuder individanpassad fysisk aktivitet för barn och unga med funktionsvariationer.

Vi är där när verksamheten drar igång för säsongen och barnen är märkbart spralliga. Hästarna verkar vara lika ivriga på att få ge sig ut på äventyr.

Lily Romero-Hamrin, 7, har ridit i ungefär tre år nu. Uppe på hästryggen lyser hon av glädje, sprallar och busar. Pappa Christian Romero-Hamrin berättar att Lily tycker att det är roligt med ridningen.

– Det här är en aktivitet som hon tycker är väldigt stimulerande, så det tycker vi är jättebra.

Isabella Hägg, Lunk i kring, ser barnen och hästarna som de verkliga hjältarna.
Isabella Hägg, Lunk i kring, ser barnen och hästarna som de verkliga hjältarna.

Han förklarar att det kan vara ganska svårt att hitta lämpliga aktiviteter när man har barn med funktionsvariation.

– För Lilys del har Lunk i kring varit helt perfekt. Det är både koppling med hästen och en fantastisk personal, så både för att det är kul men också motoriskt för att hon får träna lite.

Har ni märkt en utveckling hos Lily som ni kan koppla till ridningen?

– Lily har motoriska utmaningar vilket har gjort att hon har kunnat få mer bålstyrka. Och så är hon jätteglad. Man märker att hon lyser upp när hon är här.

Lily Romero-Hamrin är bara 7 år men redan en van ryttare. Det märks att hon trivs på hästryggen.
Lily Romero-Hamrin är bara 7 år men redan en van ryttare. Det märks att hon trivs på hästryggen.

Magi uppstår

Det har regnat mycket de senaste dagarna så vägarna är leriga. Fotograf Andreas Bardell lånar tacksamt ett par gummistövlar innan vi beger oss i väg på en ridtur i det idylliska landskapet med barnen.

Föreningen Lunk i kring startades redan 1992 av tre mammor som drömde om att starta något för sina funktionsvarierade barn. De tre mammorna hette Maria Walberg, Kerstin Zaring och Agnetha Vikenger. Drivkraften: Att barn med funktionshinder skulle ha tillgång till hästar.

2001 tog Lena Hallman, rehabiliteringsInstruktör, över verksamheten och byggde med hjälp av engagerade medarbetare upp Lunk i kring till vad den är idag.

– Jag kommer nog aldrig sluta fascineras över den här glädjen och magin som uppstår mellan barnen och hästarna, säger Isabella Hägg.

Föreningen som finansieras genom olika bidrag, erbjuder aktiviteter som ridning, körning, häst- och stallskötsel och det krävs ingen tidigare erfarenhet av hästar. De yngsta ryttarna är 3 år och de äldsta är i 20-årsåldern.

– Barnen som kommer till oss har alla möjliga olika typer av funktionsvariationer. Det kan exempelvis vara autism eller olika typer av fysiska funktionsvariationer, berättar Isabella Hägg.

Christian Romero-Hamrin och dottern Lily Romero-Hamrin hälsar på hästen innan det är dags för en ridtur.
Christian Romero-Hamrin och dottern Lily Romero-Hamrin hälsar på hästen innan det är dags för en ridtur.

Blir frälsta

Personalen är erfaren och ridningen anpassas för varje ryttares speciella behov och förutsättningar.

– Vi märker ju att det är otroligt mycket glädje när de kommer till oss. De flesta barnen blir ju väldigt frälsta, även om de aldrig suttit på en häst tidigare.

Men ibland kan det kännas lite läskigt och främmande första gången, man ska ha på sig en hjälm och Isabella konstaterar att ”hästen är en stor varelse”.

– Första gången blir det ibland så att man bara hälsar på hästen och tar in omgivningen och miljön och sedan gången efter kan det ha smält in och de vågar sitta upp på hästen.

Ibland kan det känns läskigt första gången man ska rida. Men för Lily Romero-Hamrin är det här med hästar ingen konst. Hon har ridit i tre år.
Ibland kan det känns läskigt första gången man ska rida. Men för Lily Romero-Hamrin är det här med hästar ingen konst. Hon har ridit i tre år.

Kunde inte prata

Det finns sex hästar i Lunk i krings stall. De fyra islandshästarna Skramur, Gneisti, Hrokur och Fylkir samt de två fjordhästarna Lanzo och Enzo.

Hilma Nolin, 14 har ridit i tio år nu. Och när hon får frågan vad som är bäst med att rida tvekar hon inte en sekund.

– Stallet och Enzo. När jag får hjälpa till i stallet. Jag har fått till att lägga fram hö åt hästarna och rykta dem.

Hilma Nolin, 14, tar täten när barnen rider till skogs. Allra mest tycker hon om att hjälpa till i stallet efteråt.
Hilma Nolin, 14, tar täten när barnen rider till skogs. Allra mest tycker hon om att hjälpa till i stallet efteråt.

Mamma Catharina Nolin berättar att ridningen är den aktiviteten som Hilma tyckt har varit roligast hela tiden och som också varit lättast att komma iväg till.

– När du började rida, Hilma, då kunde du ju inte prata. Men personalen kunde teckna allihopa så det var jättebra. De kunde kommunicera med dig.

– Det var ju bra, inflikar Hilma och ler.

Catharina Nolin är mycket tacksam över allt Lunk i kring har att erbjuda dem.

– De är fantastiska, det är inte bara ridning utan de kan allt omkring som passar för barn med funktionsnedsättningar. Det är jättefint, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.