Julia: Vägen tillbaka efter våldtäkt är livslång
Hon kämpar för tjejer som utsatts för övergrepp
Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2017-08-10
Hon levde i en våldsam relation där hon utsattes för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Nu använder hon sina egna hemska erfarenheter till att hjälpa andra.
– Resan tillbaka är livslång, och den tar aldrig slut, säger hon.
Fysiskt, psykiskt och sexuellt våld var en del av Julia Östfeldts vardag när hon levde i en destruktiv relation. Men hon lyckades till slut bryta sig loss. När hon väl gjort det upplevde hon att det fanns väldigt dåligt stöd för den som blivit utsatt för sexuellt våld.
– Jag kände att det inte fanns något för oss utsatta. Jag kände en frustration att samhället inte bemötte oss på det sättet som vi behövde. Man pratade om våldtäktsutsatta – men aldrig med oss. Det fanns ingen plats för oss att komma tillbaka till livet.
Stöttas i Tillsammans
I gruppterapin för våldtagna träffade hon Emma Blomdahl och de bestämde sig för att vända sina mörka upplevelser till att hjälpa andra. Tillsammans bildade de föreningen Tillsammans för att sprida kunskap om sexuellt våld – och att finnas till för den som utsatts. För sitt arbete med föreningen utsågs de till Årets Medmänniskor på Svenska Hjältars gala 2016.
I maj under Svenska Hjältars skolturné berättade Julia hela sin historia inför tusentals högstadieelever i Globen. När de fick se den starka filmen om hennes erfarenheter blev de märkbart tagna.
Efter filmen frågade en elev: ”Har du haft någon kontakt med killen som utsatte dig för det här och berättat hur du mår?”
– Ja, i form av att jag anmälde honom och det blev en rättegång. Han dömdes i både Tingsrätten och Hovrätten, svarade Julia Östfeldt.
”Lyssna – ifrågasätt inte”
För Julia, och för många andra som blivit våldtagna, har vägen tillbaka varit lång och jobbig.
– Resan tillbaka är livslång, den tar aldrig slut. Men det går att leva ett fullgott liv igen och i dag mår jag mycket bättre.
Känner man någon som blivit utsatt för våldtäkt tycker Julia att det viktigaste man kan göra som kompis är att finns där för personen.
– Lyssna utan att ifrågasätta, och visa att oavsett vad du berättar så är jag din vän.
Stort mörkertal av våldtagna män
Våldtäkt är inte bara något som kvinnor utsätts för utan även män och transpersoner.
– Mörkertalet av killar som blivit utsatta för våldtäkt är väldigt stort eftersom det finns så mycket fördomar att bli våldtagen som kille. Som kille är man tuff och stark och då kan man slå tillbaka, men när man blir utsatt så händer så mycket saker i kroppen som gör att man oftast inte kan slå tillbaka eller göra motstånd.
Föreningen Tillsammans pratar också mycket om vad som är schysst sex – och hur man har schysst sex.
– Det viktigaste är att man utgår ifrån samtycke, att båda vill ha sex. Sex är något positivt och något bra. Men att man måste se till sina egna gränser och andras gränser, för det är då det blir som bäst.
För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!