PRESENTERAS AV

Hjältarna fick alla att gråta

SVENSKA HJÄLTAR

Levengood: Det gick inte att värja sig

1 av 4 | Foto: Gripande Det var många av kändisarna vid borden på Svenska Hjältar-galan som blev gripna av berättelserna om dramatik, tragedier och självuppoffrande hjältemod. Till vänster vice statsminister Maud Olofssons presschef Lena Holmestig, i mitten Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Aldrig har så många rörts till tårar av så få. ”Svenska Hjältar” gick direkt in i våra hjärtan.

Både på galan på Cirkus och i tv-apparaterna i vardagsrummen.

– Jag blev verkligen rörd, säger Mark Levengood, som ledde galan.

I går kväll sändes den stora finalen på Aftonbladets och TV 3:s serie Svenska Hjältar. En serie om vanliga människor som utan tanke på egen vinning hjälpt andra.

– Det har varit en otroligt angelägen program- och artikelserie som jag verkligen tyckt om att arbeta med , säger Mark Levengood.

– Att lyfta fram det goda gör inte att ondskan försvinner, men det är i alla fall att bjuda på lite motstånd.

Helt vanliga människor

Svenska Hjältar handlar om vanliga människor som gjort det ovanliga. Som visat att godhet och hjältemod går före girighet och egoism. Som räddat liv – trots att det kunde ha blivit deras egen död.

Jan Helin, Aftonbladets tillträdande chefredaktör, vill göra Svenska hjältar till en årlig återkommande tillställning.

– Med det gensvar som vi mött är det uppenbart att Sverige behöver sina hjältar. Och då ska vi lyfta fram dem, säger han.

Mark Levengood håller med.

– Jag har tackat nej till alla programledarjobb de senaste två åren. Men detta ville jag verkligen göra, säger han.

En fest – med många tårar

Galan på Cirkus blev en fest med underliggande allvar och det var många tårar både på scenen och bland kändisarna i publiken.

– Det var verkligen rörande. Jag brukar inte bli rörd när jag arbetar, eftersom man är så upptagen med att få allt att fungera. Men mot detta gick det inte att värja sig, säger Mark Levengood.