Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Nekades plats på sjukhuset – födde sin son på parkeringen

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: IBL BILDBYRÅ
Lokalvårdaren Anette Gustafsson fick agera barnmorska när Oskar föddes på parkeringsplatsen vid Mölndals sjukhus. Cheima Ordasi, henne nyfödda Oskar och Anette Gustafsson.

Oskar, 1 år, har smeknamnet "snöprinsen".

Han föddes i snöyran, mellan två bilar på Mölndals sjukhus p-plats.

Orsaken: inget sjukhus ville ta emot familjen.

– Mitt råd till alla som ska föda i sommar är att stå på sig, säger mamman Cheima Ordasi.

Cheima Ordasi, 34, visste att det var dags att föda. De två första barnen hade kommit till världen snabbt och nu var det tredje på väg.

Men lille Oskars födelsedag den 20 januari förra året blev dramatisk.

Cheima hade gått 11 dagar över tiden och när vattnet gick på morgonen körde maken Emil henne till förlossningen på Mölndals sjukhus.

Men där fick de nobben och ombads i stället att åka till Östra sjukhuset i Göteborg, som inte heller ville ta emot familjen.

Två sjukhus sa nej

– De sa att att jag skulle dröja till nästa dag. Det tror jag inte, sa jag, men barnmorskan lyssnade inte alls på mig utan stirrade bara ner i sin dator.

Cheima kände att hennes barn bokstavligen var på väg ut. När värkarna satte igång igen ringde de från bilen än en gång till Östra sjukhuset, som i sin tur hänvisade dem tillbaka till Mölndals sjukhus.

Emil, som ännu inte hade eget körkort utan handleddes av Cheima, körde snabbt tillbaka till Mölndal. Och där, på parkeringen, hann hans höggravida hustru inte längre än ut ur bilen.

– Det gick så fort. Min man tog emot pojken men sedan blev vi kvar stående så. Vi hade allt vi behövde i bilen men navelsträngen var så kort att min man inte nådde.

Då fick Emil syn på en kvinna som kom gående över parkeringen. Det var Anette Gustafsson, 59, som precis hade gått av sitt arbetspass som lokalvårdare på akuten.

Anette blev barnmorska

Anette, själv tvåbarnsmamma, agerade instinktivt. Hon tog av sig sin jacka och bäddade en bädd för barnet att landa på. Sedan tog hon av sig tröjan och lindade in barnet i.

– Både Emil och Anette lade fokus på babyn. Ingen frågade hur jag mådde. Det var det bästa de kunde göra för mig, för det ingav mig trygghet, säger Cheima.

Med nyfödde Oskar trygg i famnen kom Anettes glädjetårar, trots att hon stod i bara bh:n i sex minusgrader.

När förlossningspersonalen kom rusande inifrån sjukhuset kunde hon kort konstatera att allt redan var klart.

”Stå på er”

Även om allt slutade bra är trebarnsföräldrarna kritiska till förlossningsvården.

Cheimas råd till kvinnor som ska föda i sommar, när bristen på platser alltid är som störst, är att dels träna på andningstekniken, dels stå på sig.

– Kan du andas så behåller du kontrollen, vad som än händer. Och bestäm dig för att våga säga "nej, jag åker ingenstans, jag stannar här!".

Anette Gustafsson belönades med blommor av personalen på akuten och "snöprinsen" har hunnit fylla ett år, lärt sig att gå och springa.

– Men mest älskar han att titta och mua på korna i ladan i närheten, säger Cheima, som sedan Oskars födelse behållit kontakten med Anette.

– Jag kommer aldrig att glömma henne utan alltid vara henne tacksam.

Publicerad: