PRESENTERAS AV

Svenska Petras uppfinning räddar hundratusentals liv

1 av 5

avAnna Lundkvist

SVENSKA HJÄLTAR

663 miljoner människor saknar rent vatten. Och varje dag dör 800 barn på grund av förorenat vatten och bristande hygien – de flesta under 5 år.

Petra Wadström, 64, såg en möjlighet att ge dem rent vatten.

– Genom att ta tillvara på solens strålar kan man rena vatten, säger Petra Wadström, grundare av Solvatten.

Den svenska innovatören Petra Wadström fick idén till Solvatten när hon var i Australien där solen strålar flödade men inte togs till vara på. Samtidigt som hon hade sett hur bristen på rent vatten skapade enormt lidande i Indonesien.

– Jag började fundera på hur man kunde hitta en lösning hur man kunde ta tillvara på solens strålar för att rena vatten, säger hon.

Och Solvatten var fött. Men vägen dit var inte spikrak.

– Från början var det ingen som trodde på min lösning. Men jag såg att min idé fungerade och då kunde jag inte sluta.

Solen renar vattnet

Solvatten är en svart bärbar dunk som viks upp som en bok mot solen. Smutsigt vatten hälls genom ett filter på ena sidan och töms åt andra hållet. Filtrets uppgift är att minska grumligheten i vattnet, men det är solens strålar som renar vattnet.

– Den transparenta insidan släpper igenom UV-strålar och den svarta bakgrunden värmer vattnet. Och det är kombinationen som gör att vattnet fritt från bakterier, parasiter och virus.

När den första prototypen var klar reste Petra Wadström till Kenya där familjer fick testa Solvatten.

– För mig var det viktigt att de som ska använda produkten fick vara med och utveckla den. Och att det var en långsiktigt hållbar produkt som håller hög kvalitet. Så att man inte bara hittar den enklaste lösningen som går sönder fort, utan hittar den bästa lösningen för fattiga människor och för miljön.

I dag finns Solvatten i ett 20-tal länder, främst i östra Afrika, och ger en kvartsmiljon människor rent vatten.

Petra har själv besökt de flesta områden där Solvatten används.

– Jag tycker att det är viktigt att presenterar sig när man börjar någonstans, så att de som ska använda produkten vet vem man är.

Gör stor skillnad

Petra har även varit på återbesök på ställen där Solvatten används.

– Man kan komma tillbaka till en by på landsbygden i Kenya flera år senare och se att de använder samma dunk och att det gjort sån skillnad. Jag tycker att det är jätteviktigt att se att folk fortsätter att använda Solvatten av egen vilja.

Vattnet används inte bara till att dricka utan också till matlagning och att tvätta sig med – och hälsovinsterna är många. Diarrésjukdomar, mask, ögonsjukdomar och hudsjukdomar som sprids genom smutsigt vatten och dålig hygien har minskat.

– Små barn är mest utsatta och det är främst barn under fem som dör till följd av de här sjukdomarna. Med rent vatten minskar risken att drabbas. Det gör också att mammor kan ge sina bebisar ett bad. Och man kan föda barn i renare omgivningar där barnmorskorna har möjlighet att rengöra sina händer.

I många länder är det kvinnornas uppgift att ordna vatten, mat och ved, vilket kan ta flera timmar om dagen.

– Med Solvatten underlättar man kvinnans uppgifter och hon får tid över till annat som att odla eller studera. Att ge kvinnan mer tid är ett stort steg för att lyfta sig från fattigdom.

Allt man kan spara är av värde

Traditionellt har många fattiga länder renat vatten genom att koka det med hjälp av ved eller kol.

– Kol eller ved kan kosta mellan 50 cent till en dollar om dagen. I många av de här länderna är ekonomin så liten så allt man kan spara är av värde. Har man dessutom tillgång till rent vatten och kan hålla sig frisk kan man spara in på hälsokostnader som läkarbesök. Man kan se att användandet av Solvatten påverkat familjers ekonomi positivt och hur hela deras liv hade blivit bättre.

När man slutar använda ved till att koka vatten så sparar man även runt fem till sex träd per familj och år, vilket är positivt för klimatet.

– Det finns massor av värden av att låta träden stå kvar ur en miljösynvinkel. De binder marken så att man odla där. Hugger man ner träden bildas det markerosion som det är svårt att odla någon mat på, marken torkar även ut och blåser bort eftersom inget binder den längre.

Fick träffa president Barack Obama

Det har gått många år sedan Petra kom på sin idé till Solvatten. Och det var tur att hon inte gav upp när hon mötte på motstånd i början. För när president Barack Obama besökte Sverige 2013 var Solvatten ett av tre företag inom miljöteknik som han ville träffa.

– Det var ju fantastiskt att få det samtalet om att president Obama ville träffa oss. Vi pratade om hur vatten och energi hör ihop. Men även om hur kvinnans tid påverkades positivt med Solvatten. Presidentens pappa kommer från det området i västra Kenya där vi först började och där vi fortfarande finns kvar, så det fanns ett lite extra engagemang från presidentens sida.

Vad är dina förhoppningar för Solvatten framöver?

– Det är att vi ska nå ut till de mest utsatta områdena i världen. Där solen solen skiner som mest är också de områdena där vattnet är som sämst och fattigdomen är som störst.