Nu blir prisbelönta skolturnén onlineversion – i ditt klassrum

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Svenska Hjältars prisbelönta skolturné går online. I formen av ett webbaserat seminarium får elever vägledning i hur de kan engagera sig mot mobbning och näthat. Nyheten presenterades på premiären för årets skolturné på Svenska mässan i Göteborg.

– Skolturnén är enormt uppskattad och väldigt många orter vill ha besök. Med onlineversionen når vi nu också alla elever vi inte har möjlighet att träffa live, säger Nils Franchell, projektchef Svenska Hjältar.

Under ledning av Mark Levengood och William Spetz, två av medlemmarna i Svenska Hjältars jury, fick eleverna på årets turnépremiär i Göteborg tidigare i höst, möta de tidigare hjältarna Mathilda Strömberg, som vågade vittna efter en misshandel, tjejerna i Tilia, som kämpar mot ungdomars psykiska ohälsa, och Marwa Karim, som kämpar mot näthat och mobbning.

I onlineversionen av skolturnén får eleverna på samma sätt inspiration kring hur de kan använda sitt eget engagemang. Här får de uppleva unga människors hjältedåd på fyra olika teman – mod, mobbning, näthat och civilkurage. Alla högstadielärare kan gratis registrera sig och få tillgång till fyra lektioner att använda i undervisning och diskussioner med sina elever.

Onlineversionen är en del av Svenska Hjältars samarbete med Telia. En annan är ett fickvänligt häfte på temat ”Stoppa näthatet – sprid nätkärlek”, med inspiration till hur man kan utnyttja sitt personliga engagemang i konkret handling. I häftet finns bland annat en intervju med artisten Zara Larsson, som hyllats för sin jämställdhetskamp, inte minst i musikbranschen. Häftet ska spridas digitalt via sociala medier och delades också ut i tryckt version i Svenska Hjältars monter på Bokmässan.

Fjärde gången gillt

Under hösten genomförs för fjärde gången Svenska Hjältars skolturné, då tidigare hjältar, jurymedlemmar och andra profiler åker landet runt och diskuterar frågor om mod, mobbning och civilkurage med elever i högstadiet. Förra året fick tio städer och över 5 000 elever besök. I år går turnén till Göteborg (23/9), Uppsala (13/10), Botkyrka (19/10) och Kalmar/Karlskrona (10/11).

Svenska Hjältar, som i år genomförs för nionde gången, hyllar människor som gjort hjälteinsatser i vardagen. Det sker genom journalistik i Aftonbladet och på Svenska Hjältar-sajten under hela året, och kulminerar på den tv-sända galan på Cirkus i Stockholm den 18 december med Mark Levengood som programledare.

På galan presenteras de hjältar som utsetts av den oavhängiga juryn, med nye ordföranden Peter Forsberg i spetsen. Daniel Pool, vd för Expo, och Zara Larsson är nya medlemmar i juryn som i övrigt utgörs av Malena Ernman, Özz Nüjen, Amelia Adamo, Anja Pärson, William Spetz och Mark Levengood.

Här nedan ser du hur onlineversionen av skolturnén fungerar!

Lärare: Nu kommer vi till ditt klassrum

Svenska Hjältars skolturné är populärare än någonsin.

Nu kan ni ta del av turnén online – direkt i klassrummet.

Hundratals skolor har velat få besök av den hyllade skolturnén där Mark Levengood guidar högstadieelever genom ämnen som civilkurage och mobbning. För att nå ut till fler elever har vi nu skapat Svenska Hjältar i skolan – ett onlineseminarium som tar turnén direkt till din klass.

Mark Levengood och William Spetz berättar om tidigare Svenska Hjältar och med hjälp av korta filmer får eleverna konkreta exempel på hur man kan handla i och hantera svåra situationer. Filmerna följs upp av frågor för klassen att diskutera.

– Vi blir alla bättre vardagshjältar genom att inse att vi har kraft att agera och genom att tänka i förväg: Hur skulle jag agera? Har man väl tänkt tankarna så börjar processen till att bli en hjälte när det väl gäller, säger Mark Levengood.

Så funkar det:

Registrera din klass på svenskahjaltariskolan.se

Onlineseminariet består av fyra lektioner om civilkurage, mod, mobbning och näthat.

Mark Levengood och William Spetz guidar er igenom de fyra lektionerna med våra hjältefilmer och ett diskussionsunderlag för klassen.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.