Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Prinsessan Sofia: Det är häftigt att det finns så många hjältar

I dag träffades Svenska hjältars jury för första gången inför galan i december.

Prinsessan Sofia är ny medlem och deltar i arbetet att välja ut sex vardagshjältar som kommer att prisas på Vasateatern.

– Jag är både stolt och glad över att vara med, säger prinsessan Sofia.

Under våren har prinsessan Sofia följt vårdhjältarnas kamp på nära håll när hon arbetat ideellt med att avlasta personal på Sophiahemmet under coronapandemin. Nu är hon en av nio jurymedlemmar i Svenska hjältar som ska utse vinnare i sex kategorier – en av dem är Årets Vårdhjälte.

– Vården har gått igenom en enorm utmaning under coronapandemin. Jobbet går ofta långt utanför nio till fem. Många har jobbat väldigt hårt och mycket och det har även drabbat deras anhöriga och familjer. Det är värt att prisa, säger prinsessan.

Prinsessan Sofia är ny i Svenska Hjältars jury 2020. Här tillsammans med resten av juryn: Kodjo Alkolor, Kristin Kaspersen, Shima Niavarani (sittande), Marika Carlsson, Margaux Dietz, Micael Bydén och Antje Jackelén.
Prinsessan Sofia är ny i Svenska Hjältars jury 2020. Här tillsammans med resten av juryn: Kodjo Alkolor, Kristin Kaspersen, Shima Niavarani (sittande), Marika Carlsson, Margaux Dietz, Micael Bydén och Antje Jackelén.

Det är inte första gången som prinsessan Sofia är med i ett sammanhang med Svenska Hjältar. 2016 delade hon ut priset Årets Eldsjäl till Pär Johansson som är grundare och ledare för Glada Hudik-teatern.

Inför en publik på över tusen personer på Cirkus i Stockholm hyllade hon Per Johanssons insatser. Särskilt hans arbete i att alltid stå upp för alla människors lika värde och rätt till ett meningsfullt liv.

”Behöver mer medmänsklighet”

I år är prinsessans uppgift att, tillsammans med de andra i juryn, välja ut sex nya hjältar.

– Det känns både hedrande och viktigt. Svenska hjältar handlar om viktiga budskap som medmänsklighet och civilkurage, säger prinsessan.

Hon lägger till att det är ett svårt jobb eftersom alla hjältar har starka historier och ett viktigt budskap bakom sig.

– Min definition av en hjälte är en person som ser sina medmänniskor och agerar när någon behöver hjälp, säger prinsessan Sofia.

Anledningen till varför hon tackat ja till att vara med i Svenska hjältars jury är tydlig.

– Främst för att vi vill bygga ett medmänskligt samhälle där vi inte bara gör saker för oss själva utan gör saker för andra. Det är viktigt att lyfta civilkurage. Vi behöver mer medmänsklighet, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.