Årets ungdomshjälte

PRESENTERAS AV

Wilhelm räddade två från brinnande båt

avCornelia Mikaelsson

En båt med två personer ombord började plötsligt brinna i Laholmsbukten på onsdagseftermiddagen.

Det kunde ha slutat riktigt illa om om det inte var för två personers snabba hjälteinsats.

– Först och främst tänkte jag, vad är det som brinner liksom? När vi kom närmare såg vi att det var en båt som brann, säger Wilhelm Bäckman Winald, som var först på plats.

Det var på onsdagseftermiddagen som badare på Östra Stranden såg hur lågor och rök slog upp i horisonten.

Vid en närmare titt kunde de konstatera att det var en båt som brann ute till havs i Laholmsbukten utanför Halmstad.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Wilhelm åkte ut med sin båt och hjälpte männen.

Agerade sjöräddning

Vid ett tidigt skede befarade Wilhelm Bäckman Winald, som var ute med en motorbåt, att det fanns människor som var i behov av akut hjälp. Därför tvekade han inte en sekund på att dra upp ankaret och agera sjöräddning.

– Vi var och badade vid stranden med båten, och hade familj som låg på stranden. Magnus, som är min flickväns pappa, sa att dit får vi åka, säger Wilhelm Bäckman Winald.

Samtidigt som badgäster ringde till räddningstjänsten begav sig Wilhelm Bäckman Winald och Magnus Persson ut till den brinnande båten.

– Vi såg väldigt mörk och kraftig rök. Först och främst tänkte jag, vad är det som brinner liksom? När vi kom närmare såg vi att det var en båt som brann, säger Wilhelm Bäckman Winald.

Var trötta och chockade

När de närmade sig den brinnande båten hade två personer hoppat ner i vattnet och lyckats simma cirka 40 meter bort från platsen.

– De hade redan simmat ut ganska långt ifrån båten så det fanns ingen risk för att vi skulle vara nära båten, säger Wilhelm Bäckman Winald som filmade hela räddningen.

Deras snabba hjälteinsats var minst sagt uppskattad av de två personerna som befann sig i vattnet. De var chockade och trötta, berättar Wilhelm.

– De var mest trötta för de hade ju simmar där i 20 minuter. Nu är det visserligen varmt i vattnet, men de fick handdukar och så av oss.

”Agerade helt rätt”

Birgitta Eckermark vid Sjö- och flygräddningscentralen håller med om att de agerade helt rätt.

– Sjöräddningssällskapet var på plats sju minuter efter. Så det var jättebra att de som befann sig i närheten agerade snabbt och plockade upp personerna som var i vattnet, säger hon.

Vad som orsakat branden på båten är fortfarande oklart. Vittnen som befann sig i närheten har tidigare sagt att det lät som en bomb när båten plötsligt stod i lågor.

– Han (en av personerna som befann sig på båten) beskrev det som att motorn sprängdes, vilket verkar stämma överens med andra vitten som sa att det lät som en bomb. Han sa att det började brinna i motorn helt enkelt, säger Wilhelm Bäckman Winald.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Båtar

Halmstad

Laholm