PRESENTERAS AV

De vill bli självförsörjande på frukt och grönt från ekogård

SVENSKA HJÄLTAR

Jag vill nominera Jane Arrowsmith och Stephen Hinton till Svenska hjältar, för det är de trots att de kommer från England.

Min grannar har ett brinnande intresse, ja en passion rent av, att värna om miljön, ekologiska produkter och om människans välbefinnande.
Jane fick nomineringen "Årets HSB Granne 2009" då jag var så rörd av hennes engagemang om oss (då helt nyinflyttade grannar) som inte kände en enda peron i denna del av Sverige och behövde hjälp då vår son blev hastigt sjuk.

Där fanns hon som en räddande ängel med Vårdguiden, värmevetekudde i form av ett gosedjur till vår son, choklad kaka och saft och dessutom hjälpte hon till att visa flyttlastbilen rätt och låsa efter dem medan vi var på sjukhuset med sonen.

Jane är en mycket ödmjuk människa som verkligen inte trodde att hon skulle kunna få sådan stor uppskattning som den bemärkelsen hon fick, men den var hon väl värd!
Utöver detta driver hon ett ekologiskt projekt så hon far hem till personer som exempelvis inte har tid eller möjlighet att ta vara på sina äpplen, vinbär, krusbär etc.

Eftersom det vore synd att låta den gå till spillo, frågar hon hur personen i fråga vill ha frukten/bären som sylt, saft eller liknande... Så att den kommer till användning och blir till glädje för folk.

Jane har startat en friskvård, så även när hon jobbar hjälper hon andra...

Hon och Stephen har tillsammans med några andra familjer en ekogård ihop en bit bort där de odlar frukt & grönsaker och strävar efter att bli självförsörjande och tillbringar gärna somrarna där.

Varje vecka får de hemkört ekologiska frukt och grönsaker till sig och stöttar på så vis de närliggande gårdarna.

Utöver alla dessa projekt är Jane rent av en glädjespridare och en mycket omtänksam person, såsom i går då hon visste att min make skulle vara bortrest i en vecka plingade hon på och gav oss hemmagjord äppeldricka och god kaka som en liten gest att hon tänkte på oss.
Man kanske kan undra varför jag skriver om henne fast hon fick den nominering hon fick 2009, men jag känner att hon är en sån härligt positiv energikälla som verkligen får omgivningen att vilja värna om vår jord och om varandra och jag vill att inte "bara" HSB-tidning läsarna ska få se henne utan hela Sverige bör uppmärksamma dessa underbara människor som verkligen låter allt de gör genomsyra sitt engagemang och på så vis få andra att "ryckas med" och känna att man faktiskt kan göra skillnad om vi bara ser till att börja någonstans! 
Hon är en person som man verkligen vill vara i närheten av och utan att hon kanske förstår det själv så ÄR hon en källa till inspiration och positivitet!

Elin Nyberg