PRESENTERAS AV

Nu prisas familjen – för sitt makalösa initiativ

Årets Grannar 2017: Hjälper tusentals utsatta

avIsabelle Nordström

Familjen Karlsson ville göra något litet för att hjälpa utsatta barn – nu har VildaKidz hjälpt drygt 30 000 personer.

December är den mest intensiva månaden när många familjer ska få hjälp med mat och julklappar.

– Vi såg ett enormt stort behov i samhället, säger Anna Karlsson, 43.

1 av 4
För att hylla Årets Grannar skänker Postkodlotteriet 100 000 kr till VildaKidz, så att föreningen kan hjälpa ännu fler utsatta barn och familjer. Dessutom vill Luleå kommun stötta föreningen genom att höja sitt bidrag till VildaKidz under 2018.

Galans sista hjältepris gick till familjen Karlsson från Luleå. Mamma Anna, pappa Stefan och barnen Rebecka, 14, och Marcus, 10, ägnar all ledig tid, fritid som semestrar, åt att hjälpa barn som har det svårt.

December är en särskilt intensiv månad för familjen som uppskattar att de kommer att hjälpa cirka 10 000 barn inför julen.

– Den här julen är hektisk. Vi ska ha julklappsutdelning och matutdelning, säger Stefan Karlsson, 48.

Paret jobbar heltid och har två egna barn och ett fosterbarn.

”Alla är välkomna”

Det har gått knappt tre år sedan de startade VildaKidz. De uppskattar att de på något sätt hjälpt cirka 30 000 barn.

– Vi såg ett enormt behov i samhället och vi kände att vi kanske kunde bidra lite grann, men behovet var mycket större än så, säger Anna Karlsson.

Grunden i VildaKidz är kostnadsfria aktiviteter där alla barn får vara med.

– Jag tror att vår succé är att alla barn är välkomna, vi låter ingen bli utpekad eller utesluten. Det tror jag är jätteviktigt, säger Anna Karlsson.

Varför var det just ni som startade det här tror du?

– Vi är väl vilda och tokiga, säger hon och skrattar.

230 000 barn lever i fattigdom

Familjen har sedan tidigare arrangerat sommarkollon för utsatta barn innan man tog steget fullt ut att starta VildaKidz.

– Det har funnits där. Vi tyckte att det var roligt och det tyckte våra barn också. Vi satt runt köksbordet och funderade hur skulle vi kunna göra något eget, säger hon.

Ur ett internationellt perspektiv är barnfattigdomen i Sverige är mycket låg, oavsett hur den mäts. Men trots detta finns flera hundratusen barn som lever i vad man kallar för relativ fattigdom, vilket betyder att man lever i en familj som har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten.

Det betyder att inkomsten är så låg att man knappt får pengarna att räcka till.

Enligt Rädda Barnens rapport om barnfattigdom från 2015 lever ungefär 230 000 barn i Sverige i den här typen av ekonomisk utsatthet. Framför allt är det barn med föräldrar födda utomlands som drabbas.

”Tanten från klädhjälpen kom”

Svenska Hjältar-galans värd Mark Levengood mindes själv barnfattigdom från skolan.

– I min klass fanns det barn som inte hade råd. Det var de barnen som inte kom på födelsedagsfesten eftersom de inte kunde komma med present, vad som var ännu värre var att de inte kunde bjuda tillbaka, säger han.

– En gång om året kom tanten från klädhjälpen och då måste de ungarna som behövde kläder räcka upp handen. Vi andra tittade bort, inte alls för att vara elaka utan bara för att det var så skamfullt och sorgligt.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM