Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Cocos är årets sociala tjänstehund

Av:  TT

Cocos favoritspel är Yatzy, något som hon brukar spela med personer på ett äldreboende i Göteborg. Hon kastar tärningarna själv och bär sedan tillbaka tärningarna till de andra deltagarna. Arkivbild.
Cocos favoritspel är Yatzy, något som hon brukar spela med personer på ett äldreboende i Göteborg. Hon kastar tärningarna själv och bär sedan tillbaka tärningarna till de andra deltagarna. Arkivbild.

Den lyckobringande hunden Cocos har fått utmärkelsen Årets sociala tjänstehund.

– Jag är megastolt! Det är helt omvälvande skulle jag vilja säga. Efter alla de år jag kämpat så känns det helt fantastiskt, säger matte Cilla Cannerheim.

Svenska kennelklubben delar årligen ut ett pris till en framgångsrik tjänstehund.

I år gick priset till den sexåriga staffordshire bullterriertiken Cocos, som under de senaste åren hjälpt två hemmasittande elever med att börja gå till skolan igen.

Motiverar eleven

– Cocos och jag åker hem till eleven på morgonen och hon motiverar eleven att gå till skolan. Hon hjälper till med påklädning, åker med i bilen till skolan och sedan följer vi eleven under delar av skoldagen, säger Cilla Cannerheim.

Cocos har förmågan att känna av om någon i hennes närhet börjar få ångest och då signalerar hon till matte.

– Då brukar Cocos och eleven gå åt sidan och andas ihop till dess att eleven lugnat sig och kan gå tillbaka till klassen igen, säger Cannerheim.

Dämpa ångest

Tjänstehundar används inom många olika yrken och områden. Inom skolan är det främst skolor där det funnits ett behov av särskilda åtgärder som i sin tur tagit till hjälp av en tjänstehund. Det kan som i Cocos fall handla om att dämpa vissa elevers ångest.

I länder som England, Frankrike, Japan och USA, har man i många år använt hundar i professionellt syfte för att påverka människors hälsa. Sociala tjänstehundar används i Sverige inom främst äldreomsorgen, sjukvården, psykologin, socialtjänsten, och nu på senare år även i skolan.

Det finns i dag ingen samlad statistik som visar hur många sociala tjänstehundar som är aktiva i Sverige.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.