Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Bröderna Ludwig och Axel stoppade efterlysta biltjuven

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Biltjuven gick rätt in i familjens hus, tog bilnycklarna och stack i väg med deras bil.

Familjen trodde aldrig de skulle se röken av den bilen igen. Men tji fick tjuven.

Ludwig, 16, fick nästa dag syn på bilen. Efter en dramatisk bilfärd kunde tjuven gripas i Väsby av polisen.

Ludwig, 16,och hans storebror Axel, 19, följde efter biltjuven och larmade polisen som kunde gripa två män, varav en var efterlyst.
Foto: Privat
Ludwig, 16,och hans storebror Axel, 19, följde efter biltjuven och larmade polisen som kunde gripa två män, varav en var efterlyst.

– Jag kom ut från Ica i Edsbro och då ser jag en precis likadan Golf som vår med mörka fälgar och likadana extraljus fram, berättar Ludwig.

Det var vid åttatiden på fredagsmorgonen som den fräcke tjuven slog till. Ludwig hade gått till skolan och kvar hemma var 19-åriga storebrodern Axel som låg och sov.

– Jag klev upp på morgonen med brorsan, men sen när han gick till skolan så gick jag och la mig en stund och vilade. Jag var så trött, så jag somnade, berättar Axel.

Dagen gick och Axel reflekterade aldrig över att bilen var borta.

– Jag trodde pappa hade tagit bilen.

Det var först när Axels mamma kom hem och undrade var bilen var, som de förstod att den var stulen. Eftersom familjen har en övervakningskamera monterad vid ytterdörren, kunde de konstatera att en man tagit sig in i deras hem och stulit nycklarna och bilen.

– Och där uppe låg Axel och sov. Det känns olustigt. Det är inte kul att någon varit inne i ens hem på det viset, konstaterar pappa Kent, 54.

Foto: Privat
Axel, 19, och Ludwig, 16, med familjens Volkswagen Golf som blev stulen av en fräck biltjuv.

Var falskskyltad

Efter att familjen klarat av allt praktiskt med polisanmälan, tänkte de att de aldrig mer skulle få se sin bil. Men redan nästa dag, slumpade sig så att familjens minsting Ludwig tillsammans med två äldre kamrater befann sig på rätt plats vid rätt tid.

– När vi såg bilen reagerade vi på att registreringsskylten hände snett där bak. Vi tittade åt vilket håll den åkte och sedan satte vi oss i vår bil och åkte efter, berättar Ludwig.

När de kom upp bakom bilen, såg Ludwig att bilen hade ett annat registeringsnummer än pappans bil. Men då kollade han upp registreringsnumret.

– Vi kollade upp det i en app i telefonen och såg att det registreringsnumret var på en helt annan bil. Då ringde jag min bror Axel som var hemma.

Trodde inte det var sant

Axel berättar om det helt osannolika samtalet.

– Jag trodde inte det var sant! Jag kastade mig nerför trappen och in i min egen bil och följde efter den vägen som de sa att de åkte.

Efter ett tag svänger biltjuven åt sidan och släpper förbi Ludwig och kamraterna i den efterföljande bilen. Men när han svängde ut igen var Axel direkt efter i sin bil.

– Vi åkte i två mil innan vi kom till Rimbo, där chansade vi och svängde vänster in mot staden. Bilen åkte efter oss åt samma håll. berättar Ludwig.

De åkte vidare genom Rö. Samtidigt hade Ludwig kontakt med polisen.

– Han i larmcentralen förklarade att vi snart skulle möta en polisbil och att vi skulle hålla avstånd.

Den ene var efterlyst

Snart mötte de en polisbil som körde in på en grusväg och vände och sedan körde upp bakom biltjuven. Vid korsningen Västra Stockholmsvägen-Gamla Norrtäljevägen stoppades tjuvarna.

– Efter kanske 50 meter slog polisen på blåljusen och stannade bilen. Sen kom två polisbilar till, berättar Ludwig.

I bilen satt två män, varav den ene var efterlyst, skriver Norrtelje Tidning. Polisen kunde snabbt konstatera att bilen var familjens.

Hur kändes det att kunna medverka till att tjuven kunde gripas?

– Det var väl så att man var lite spänd, det var lite adrenalin. Men vi tog det ganska lugnt ändå och allt gick bra och smidigt.

Smutsig och illaluktande

Axel betonar att de hela tiden höll hastighetsbegränsningen och såg till att inte utsätta sig för några onödiga risker.

– Vi hade aldrig en tanke på att försöka stoppa bilen själva. Och vi arbetade så bra rent taktiskt, att vi var en bil framför och en bakom.

Tyvärr är bilen inte i samma skick som den var innan den blev stulen och måste skickas in för en ordentlig rengöring.

– Den är ofräsch inuti och luktar illa. De har spillt ut diesel i bagaget och så är den allmänt nersmutsad inuti på ratt och säten.

Pappa Kent är imponerad av sina söners driftighet.

– Jag är jättestolt över mina killar. De är så duktiga och har verkligen löst det mesta här och hjälpte till med polisanmälan med. De är riktigt duktiga.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.