Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Gänget hotade med våld – då ingrep Zakia

avChristina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat/TT/Montage
Zakia Mirza stoppade gänget från bussen från att misshandla en man.

De fyra ungdomarna levde rövare på bussen och en man sade ifrån. När denne sedan klev av följde ungdomarna efter och hotade med stryk. Då ingrep Zakia Mirza, skriver Mitt i Nacka.

– Om jag inte hade stoppat dem hade de kanske slagit ihjäl honom, säger Zakia.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Klockan var strax efter fem på onsdagskvällen. Zakia Mirza, 54, och hennes son var på väg med bussen till gymnastikträningen på Söder i Stockholm. Ombord på bussen fanns även fyra ungdomar mellan 15–19 år som störde de andra passagerarna och spelade hög musik. En man i 40-årsåldern sade åt dem att lugna ned sig, men tillsägelsen föll inte i god jord. När mannen klev av bussen sprang ungdomarna efter honom och hotade med våld. Då ingrep Zakia.

– Jag klev också av och ropade åt dem att sluta. De lyssnade inte så jag sa att jag skulle ringa polisen, berättar hon.

Uppträdde hotfullt

Först lyssnade inte ungdomarna, men när de såg henne plocka upp telefonen vände de och gick mot henne istället. De uppträdde hotfullt och hävdade att det var den äldre mannen som hotat dem.

– Jag kände att jag måste vara stark nu. Jag såg inget vapen men de kunde ändå ge sig på mig och mitt barn. Jag stod stadigt och polisen i luren gav mig stöd, säger Zakia.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Ungdomarna stod kvar tills Zakia började ge polisen deras signalement. Då gick de in på en närbelägen skolgård och försvann. På vägen hem från träningen var Zakia extra försiktig och såg sig noga om, men de fyra ungdomarna dök inte upp igen.

– Jag var inte rädd men det kändes i kroppen och jag var orolig för min son. Hade jag inte haft polisen i luren skulle de antagligen ha gett sig på mig också, säger hon.

Vill förebygga brott

I efterhand är hon glad att hon ingrep och att ingen blev skadad – men även över att hon hindrade de fyra ungdomarna från att göra sig skyldiga till brott. Hon är själv socialdemokratisk politiker i Fisksätra och tycker att det är viktigt att hjälpa ungdomar och förebygga kriminalitet.

– Vi kan inte bara blunda för ungdomar som utövar våld eller sätter eld på saker. Vi måste hjälpa dem som känner sig utanför så att de inte hamnar i en ond cirkel och hamnar helt fel, säger Zakia Mirza.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM