Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ÅRETS GRANNE PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

15-åringarna: ”Vi blev så arga på de vuxna”

VALBO. De vuxna i Valbo protesterade vilt när flyktingarna skulle komma till byn. Det fick de fem tjejerna att se rött. De startade en insamling – och fick de vuxna att skämmas.

– Vi blev så arga på de vuxna! Vi trodde att det skulle vara självklart att man hjälper, säger 15-åriga Ina.

Tjejerna på Sofiedalsskolan fick nog och startade en egen insamling. Från vänster: Ina, Ebba, Molly, Julia och Alice.   Tjejerna på Sofiedalsskolan fick nog och startade en egen insamling. Från vänster: Ina, Ebba, Molly, Julia och Alice. Foto: PERNILLA WAHLMAN
Sofia Hägglund och eleverna på fritidsgården jobbar mycket med värderingar.   Sofia Hägglund och eleverna på fritidsgården jobbar mycket med värderingar. Foto: PERNILLA WAHLMAN

Känslorna stormade när sporthallen i Sofiedalsskolan i Valbo utanför Gävle skulle bli till tillfälligt flyktingboende förra hösten. Vad som skulle vara ett enkelt informationsmöte för föräldrar växte och blev till ett jättemöte dit vuxna från hela orten kom för att säga sitt. Vakter tvingades köra ut hälften av alla för att det blev för hårt tryck.

”Hur säkra kommer våra barn att vara här på skolan, på en skala från ett till tio?” var en av frågorna som ekade i lokalen, och fler uttryckte en oro för att de asylsökande skulle ”tropiska sjukdomar” rapporterade Gefle Dagblad.

Sofia Hägglund är föreståndare för fritidsgården på skolan, och hon var själv med på mötet.

– Jag mådde jättedåligt efteråt, jag trodde inte att det var sant. Jag tror att vi alla kommer att bära med oss det där mötet för livet, säger Sofia.

”Visades noll i medmänsklighet”

Under en månads tid skulle människor på flykt bo i sporthallen, och eleverna skulle behöva ha gymnastik på ett annat stället. Barnen tog beskedet med ro, men det blev oväntat stor reaktion bland de vuxna.

Några som reagerade starkt på mötet var Ina, Molly, Julia, Ebba och Alice som går i samma klass i årskurs nio på skolan.

– Det blev kaos där. Det sas jättemycket rasistiska saker, och det visades noll medmänsklighet, säger Molly.

– De kom bara dit för att klaga. De ville inte lyssna för de hade redan bestämt sig för vad de tyckte och tänkte inte ändra på sig. De stod på borden och skrek, säger Ebba.

De bestämde sig för att sätta ner foten.

– Vi tycker att de vuxna har ett ansvar att visa att vi ska hjälpa de som kommer hit, säger Ina.

Lyckades vända folks fördomar

Därför började de samla in kläder, hygienartiklar och leksaker – allt för att människorna skulle trivas och må bra när de kom till Sverige.

– När vi väl startat insamlingen var det flera av våra kompisar som ville hjälpa till. Vi hade många elever på skolan som var främlingsfientliga, men när de såg hur mycket vi brann för att hjälpa till så ville de också hänga med, säger Molly.

Tjejerna satte upp lappar och spred budskapet på Facebook, och lyckades vända mångas rädsla till något bra i stället. När det väl kom till kritan samlade folk i Valbo in mer saker än vad som gick åt.

– När flyktingarna kom hit var hela källaren full av kläder och saker, säger Molly.

Och det värmde deras hjärtan när de fick se glädjen med egna ögon.

– Jag var inne och lekte med barnen och pratade med de vuxna. Vi lämnade flera kassar med leksaker och gosedjur. Sedan lekte med dockor och la pussel ihop – man såg verkligen hur mycket de uppskattade det! säger Ina.

”Självklart att hjälpa”

I ena delen av sporthallen hade de sängar att sova i, och i andra änden blev det som en stor sällskapsyta.

– Där spelade vi fotboll och basket tillsammans!

Omkring hundra personer fick skydd i sporthallen under en månads tid, innan de fortsatte vidare till andra boenden. Nu pågår gymnastiklektionerna som vanligt igen, och alla saker som blev över skänktes till Röda Korset.

Varför tror ni att de vuxna var så rädda?

– Vi växer ju upp i ett samhälle där det är självklart att hjälpa varandra. Det är inte bra överallt i världen, vi måste hjälpa. Men under de vuxnas livstid har det utvecklats mycket – synen på varandra, och att man får vara olika. Om man gillar tjejer eller killar i dag, eller om man vill klä sig på ett annat sätt – det är normalt i dag och vi växer upp med det, säger Ina.

Vad har ni för tips till andra som vill hjälpa?

– Att våga se möjligheter. Om du inte vet hur du ska gå till väga själv – kontakta till exempel din fritidsgård eller andra vuxna, säger Ebba.

Satte avtryck framåt

Tjejerna har fått mycket uppmärksamhet för sitt initiativ i lokalpress. De har fått ta emot pris av Region Gävleborg och hyllats av politiker. Men gladast är de över att det har fått hela bygden att tänka efter och ändra inställning.

– Dessa tjejer vände det till något positivt, och deras värderingar har gjort avtryck framåt. Inte bara i Valbo utan även bland politikerna i Gävle, säger Sofia Hägglund på fritidsgården.

Svenska hjältar
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet