Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ÅRETS GRANNE PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Plastfarfar hjälpte Jesper att släcka branden

EDSBYN. När 16-årige Jesper Blom väcktes av brandvarnaren brann det för fullt i köket.

Han sprang panikslagen till sin ”plastfarfar” Bosse Woxberg som följde med och lyckades släcka elden.

– Hade det gått ett par minuter till hade huset varit övertänt, säger han.

Jesper och grannen Bo hjälptes åt att släcka branden blixtsnabbt.   Jesper och grannen Bo hjälptes åt att släcka branden blixtsnabbt. Foto: PERNILLA WAHLMAN

Det var lördagen den 17 juni i år som 16-årige Jesper Blom vaknade av att det tjöt av brandvarnaren i köket i familjens hus. Han hade spelat dataspel kvällen innan och tagit chansen att sova ut.

– Jag ropade på mamma men fick inget svar så jag gick ut i köket och såg att en powerbank hade börjat brinna.

Jesper sprang för att hämta mobilen när det small till och det blev mer lågor kring laddaren. Han var ensam hemma och blev riktigt rädd.

– Jag visste först inte vad jag skulle göra, men så kom jag på att Bosse kanske var hemma och sprang dit.

Bosse såg Jesper komma springande i bara kalsongerna samtidigt som han skrek att det brann och att han måste skynda sig. LÄS OCKSÅ PLUS Här startar branden - på bara 1 minut

Ambulansen kom

Bara några dagar innan hade han äntligen kommit sig för att montera ihop en brandsläckare som han hade köpt hösten innan. Tillsammans sprang de mot huset där elden tagit sig. Hela nedervåningen var rökfylld, golvet hade börjat brinna och lågor slickade väggarna.

Bosse som hade övat på att släcka på jobbet på en industri tog ett djupt andetag och rusade in med pulversläckaren i högsta hugg. Han fick snabbt kontroll över branden.

– Det var i grevens tid. Räddningstjänsten sa att om det hade brunnit ett par minuter till så hade huset troligtvis varit övertänt, säger han.

När branden var under kontroll sprang han och Jesper in på nytt för att öppna fönster och dörrar för att vädra ut så mycket som möjligt av röken.

– Ambulansen kom men det var aldrig någon fara med någon av oss. Vi hostade lite, sedan var det bra, säger Bosse. LÄS OCKSÅ Årets granne: Grannarna i radhuslängan: Branden förde oss samman

Blev skakis efteråt

Värre var det att tänka på vad som kunde ha hänt.

– Man blev lite skakis när man funderade på det. Tänk om Jesper inte hade vaknat och om branden hade tagit sig, säger Bosse.

När brandkåren kom fram behövde de bara placera ut fläktar och vädra ut.

Rökskadorna efteråt innebar att huset måste saneras och familjen fick flytta ut i några veckor.

– Hela huset luktade rök och för mig var det en chock att det kunde börja brinna i ens eget hus, säger Jesper.

Fick diplom efteråt

Han är glad att Bosse var hemma den där förmiddagen. Familjen har en brandsläckare i garaget men Jesper har aldrig använt den.

Efter räddningsinsatsen uppmärksammades Bosse och Jesper av Räddningstjänsten i Edsbyn där de fick diplom, medalj och beröm.

– De berömde oss för att det var en bra insats och för att vi hade fungerande brandvarnare och släckare hemma, det räddar liv, säger Bosse.

Båda var glada att allt slutade lyckligt.

– Man känner sig stolt och det var roligt att få uppbackning av andra, säger Jesper Blom.

Annika Sohlander
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet