Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ÅRETS SKYDDSÄNGEL I SAMARBETE MED RAMUDDEN

Emile grep in mot misstänkt rattfyllerist – hyllas av polisen

Emile Johansson och hans flickvän Danijela Vasic såg att det inte verkade stå rätt till med en medtrafikant. De lyckades stoppa bilen och ta nycklarna ifrån föraren som nu är misstänkt för rattfylleri, skriver GT.

– Jag blev irriterad på att man kan vara så respektlös mot sin omgivning, säger Emile.

I lördags kväll vid 20.30-tiden var Emile Johansson, 23, och hans flickvän Danijela Vasic, 22, på väg hem till Bollebygd i Västra Götaland när de såg att en annan bilist körde i fel körfält.

– Föraren körde väldigt långsamt och vinglade fram, säger Emile.

Emile såg till att hamna jämsides med bilen för att försöka se vad som stod på – om det kanske hänt föraren något. Föraren stannade och tittade ut genom fönstret och mumlade något men fortsatte sedan att köra. Då bestämde sig Emile för att köra upp framför bilen och blockera vägen så att den tvingades stanna. När han gick fram till bilen märkte han att föraren bakom ratten, enligt hans mening, var berusad.

– Jag bad om bilnycklarna och sa att han skulle kliva ur bilen.

Enligt Emile ska föraren ha haft förståelse för varför och ska ha skämts en hel del.

– Det var nog inte så kul att sluta en lördag så.

”Förundersökning inledd”

Danijela, som satt kvar i bilen, ringde till polisen som kom till platsen. De gjorde ett utandningstest och tog vittnesmål. Staffan Sellberg, som är vakthavande befäl i region Väst bekräftar och hyllar insatsen, skriver GT.

– Med tanke på hur livsfarlig en rattfyllerist som kör är, så tycker jag att man ska ingripa om man gör bedömningen att det inte utgör någon fara för en själv. Det är bra gjort, säger Staffan Sellberg till GT.

Bilisten togs med för ett blodprov och misstänks nu för rattfylleri.

– En förundersökning är inledd i ärendet och ett beslut om kroppsbesiktning är fattat, säger han.

”Många som är ute och rör sig”

Emile själv ser inte det hela som en stor grej, för honom var det en självklarhet att ingripa. Han och hans kompisar brukar skämtsamt kalla honom för ”ortvaktarn”, något som han levde upp till nu.

– Man kollar så att alla sköter sig.

Han är lite förvånad över att ingen annan hade ringt polisen.

– Det verkade som att personen kört en bit. Man kanske inte vill ta den konfrontationen men man kan ändå ringa polisen, säger han och fortsätter:

– Jag blev irriterad på att man kan vara så respektlös mot sin omgivning. Det är så många ute på vägen, till exempel folk som är ute och promenerar, klockan var ju knappt nio. Föraren hade kunnat köra på någon, jag blev rätt arg om jag ska vara ärlig.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet