Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Finns det några krigshjältar?”

Kolla vad Mark Levengood svarade på den frågan under chatten med läsarna

Mark Levengood chattade med aftonbladet.se:s läsare. Mark Levengood chattade med aftonbladet.se:s läsare. Foto: Frida Sjödin

Mark Levengood säger: Hej allihopa, nu är jag här!
fia säger: hej! vem är din hjälte?
Mark Levengood säger: Tja, beror lite på. Min pappa har haft ett väldigt hårt liv, och fyller 70 på måndag och tycker ändå livet är rätt fint. Han kan få vara min hjälte idag.
nico säger: Hur går juryförfarandet till? Alla är ju högprofiler och kan väl aldrig hinna träffas jämt?
Mark Levengood säger: Högprofil...vilket fint ord. Det är ett himla schå att få ihop mötena, men det går. Vi sitter tre gånger, alla är noga förberedda och pålästa, och vi har de livligaste diskussioner.
hjosse säger: Har juryn bråkat någon gång?
Mark Levengood säger: Haha. Vore ju kul att kunna svara "ja" på den frågan, men det skulle inte vara sant. Diskussionen är het, ibland hetsig, alla är inte ense hela tiden, men ett leende är aldrig långt borta. Så onse ja, men bråkat, nej.
Annika säger: En högg av ben för att rädda, en annan gömde flyktingar. Det är rätt mastigt. Hur ska vi svenskar kunna toppa det i år?
Mark Levengood säger: Vi behöver inte toppa, och det går inte att jämföra ett hjältemod mot ett annat. Ibland krävs det lika mycket mod för att våga stoppa en mobbning i sin klass som för att hugga armar och ben av sina kompisar.
Jenny säger: Kände du dig inte som en lite sämre människa vid galan ifjol då du stod bland alla de där hjältarna?
Mark Levengood säger: Haha :) syftet med galan var nog inte att någon skulle känna sig som en sämre människa, utan att vi skulle låta oss inspireras av alla modiga underbara människor som finns. Så jag stod där i skuggan av deras strålglans och njöt.
Lallot säger: Varför behövs den här hjältar-grejen egentligen?
Mark Levengood säger: Säg det. Kanske för att mod inte är något vi föds med utan som vi måste lära oss. Och då kan det vara fint att lära sig från de främsta, våra Svenska Hjältar :)
elin säger: hej mark! vill först och främst säga vilken otroligt fin ide detta är, att framhäva alla "vanliga" människor, som inte har några miljoner att ge bort, men som gör det lilla dom ändå kan, för att vår värld ska vara en fin plats att leva på! min fråga till dig är: det måste vara hemskt svårt att välja bland alla dessa vardags hjältar vem som blir årets hjälte. hur lyckas man plocka ut bara en?
Mark Levengood säger: Tack för berömmet :) ja, klart det är otroligt svårt, och vi var överrumplade i juryn under arbetets gång över hur många modiga fantastiska människor som finns i detta land. Till all lycka är det ju inte bara en vi ska plocka ut, utan 8. Fast det finns säkert 8 miljoner människor i detta rike som på sitt sätt skulle förtjäna ett pris, så det är ett svårt arbete.
Kotten säger: När ser du dig själv som hjälte?
Mark Levengood säger: När barnen har somnat och jag har min mentala hälsa i behåll.
Vera Nilsson säger: Hur är en riktig anti-hjälte tycker du?
Mark Levengood säger: Den som inte vågar vittna i en rättegång är en anti-hjälte för mig. Att vara en pusselbit för att en medmänniska ska få ihop sin världsbild igen, och inte ställa upp - sånt gör mig arg.
Ola säger: Varför tror du det finns så få vardagshjältar? Eller syns de bara inte?
Mark Levengood säger: Jag tror det finns många många många många vardagshjältar omkring oss, men vi måste lära oss se dem. Vi stirrar på bioduken och beundrar Stålmannen, men han är en hjälte som inte finns. Medan Vera i Ödeshög tillbringar all sin tid med att hjälpa sina grannar, Vera kan visserligen inte flyga men hon är en riktig hjälte.
Isprinsessan säger: Vad anser du om talessättet "Sköt dig själv och skit i andra"?
Mark Levengood säger: Anser att det är ett väldigt töntigt och dumt uttryck. Ensam är ingen av oss stark, och den som inte fattar att vi alla är beroende av varandra har inte lärt sig fundamentet för ett människoliv.
Eric säger: Hur mycket hjälte är du själv på skalan 1-10? Jag lägger mig på en stark femma. Mest för att jag försöker vara snäll.
Mark Levengood säger: Bara för att du försöker växa dig till en hjälte så uppgraderar jag dig raskt till en stark 7:a, Eric. Själv är jag typ 4+.
kattkerstin säger: Hej Mark Finns det några krigshjältar?
Mark Levengood säger: Jo, de som arbetar för att kriget ska ta slut.
nina säger: Vem i juryn är mest hjälte?
Mark Levengood säger: Fuglesang. För att han har varit i rymden. Nej, förresten, Björn, för han är med i Abba. Eller, jag ångrar mig, Carin är så cool. Äsch, alla är de hjältar för mig, faktiskt, och jag är väldigt stolt över vår jury.
Mia säger: Hur högt rankar du det här uppdraget jämfört med dina andra jobb?
Mark Levengood säger: Nu förutsätter du att jag är en rankande natur :) jag fungerar inte riktigt så, men kan ju säga att när jag tänker tillbaka på förra året och allt arbete jag gjorde då så står Svenska Hjältar-galan i en klas för sig, det var en så underbar upplevlse.
Mathea säger: Vilken är din största förebild?
Mark Levengood säger: Unicefs fältarbetare. De lever sina liv mitt bland världens största katastrof-områden, de har låg lön och ingen glamour, och väljer ändå att ägna sina liv åt att varje dag, varje stund göra allt de kan för att folk omkring dem ska ha en chans till ett värdigt liv.
Kevin säger: Tror du man kan göra något för att förhindra "Fegheten" i dagens samhälle? Och med det menar jag om man ser någon bli misshandlad eller rånad i till exempel stan är det inte många procent av svenska folket som hade gjort något åt saken?
Mark Levengood säger: Ja, jag tror man kan göra mycket åt "fegheten", annars skulle jag ju inte engagera mig i ett projekt som Svenska Hjältar. Egentligen tror jag att arbetet börjar redan i skolan, att man lär ungarna vad det innebär att vara en del av ett samhälle, vilka fördelar det ger var och en av oss och vilka krav det ställer på oss alla.
Moderator säger: Nu är tiden snart slut. Här kommer den sista frågan:
Jonathan säger: Krig, våld, död... Finns det något hopp för mänskligheten?
Mark Levengood säger: Fred, skratt, ljus, liv och gemenskap. Jo, det finns hopp, fina Jonathan.
Moderator säger: Det var all tid vi hade den här gången. Tack alla som chattade och tack till Mark Levengood!

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet