Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Känner man sig orolig så ska man berätta det”

Åklagare Barbro Jönsson uppmanar läsarna att våga ringa polisen

Barbro Jönsson säger: Hej nu är jag här och är redo för frågor!
Axel Nilsson säger: Hur känns det att ha fått den här nomineringen?
Barbro Jönsson säger: Det är naturligtvis otroligt smickrande och jag blev jätteförvånad, för jag har inte tänkt i de banorna själv. Och jag blev naturligtvis också glad.
anton säger: har du alltid velat bli åklagare?
Barbro Jönsson säger: I alla fall sedan jag gjorde min notarietjänstgöring på åklagarmyndigheten i Kalmar 1979.
lotta i gbg säger: Hej -vad är det som driver dig ? jag beundrar dig enormt-fantastiskt...vad gör du när du e ledig??? stor kram o lycka till
Barbro Jönsson säger: Det är hemskt att säga i ett sådant här jobb men det faktiskt roligt. Och känslan av att få folk att känna sig trygga. När jag är ledig så är jag en ganska lat människa. Jag umgås gärna med vännerna och läser.
Jenny säger: Hur kändes det att komma hem och se dådet mot ditt hus? Vad sa dina grannar?
Barbro Jönsson säger: Jag kom inte att prata med grannarna förrän långt senare. De var mest glada över att det inte var värre än vad det var. Jag var mest chockad och det var inte förrän andra och tredje gången jag var där som jag såg hur stora skadorna faktiskt var. Och hur illa det kunde ha gått om någon hade varit där inne.
GUNNEL säger: Hej barbro Känner du dig trygg i ditt hem nu, eller känner du dig ständigt jagad?
Barbro Jönsson säger: Jag känner mig trygg i mitt hem. Däremot kan jag förstå att folk fortfarande känner igen mig och det är jag fortfarande inte van vid.
tessi säger: Har din roll som åklagare ändrats sen du fick din ytterdörr sprängd?
Barbro Jönsson säger: Ja. Jag kunde inte gå i rätten på samma sätt med hänsyn till olika säkerhetsaspekter. Jag hade folk i hälarna. Men det positiva är att jag blev erbjuden ett spännande jobb och jag tror inte frågan om det hade kommit upp om inte sprängningen inträffat.
Jan säger: Upplever att det ställs tillräckliga resurser för att bekämpa organiserad brottslighet? Finns det tillräckliga maktmedel i lagen att stoppa den organiserade brottligheten? Slutligen, ge inte upp !!
Barbro Jönsson säger: Man önskar alltid att man har obegränsade resurser. Det som bekymrar mig nu är att det behövs mer resurser till åklagarväsendet. Polisen har fått och om inte vi följer med så blir det en flaskhals här. Jag önskar mer balans där så vi kunde ligga mer på samma nivå. Vi har väldigt långt gående möjligheter i lagen. Vi måste lära oss att använda de resurser som finns i lagen på bästa sätt.
Monica säger: Ville du någon gång ge fan i alltihop och sluta jobba?
Barbro Jönsson säger: En gång om dagen i 26 år. Men inte beroende på det här. Det finns mycket administration och statistik och det vill jag inte syssla med. Det får folk som är duktiga på göra. Så länge jag får jobba som åklagare så absolut inte. Jag har ännu inte kommit på vad jag i så fall skulle göra annars när det känns tungt.
svenne säger: Jag beundrar ditt agerande i det hot som riktades mot dig. Vad kan en medelsvensson göra i liknande situation?
Barbro Jönsson säger: Det är jätteviktigt att om man råkat ut för något att vända sig till polisen. Känner man sig orolig och osäker så ska man berätta det. Om varje person som såg något gjorde en anmälan så skulle grogrunden till de personer som gör sånt här försvinna. Ta den hjälp du kan få i de lägena.
laman säger: Har du fått några reaktioner från folk inom rättsväsendet? Vad säger de om historien?
Barbro Jönsson säger: Jag har fått väldigt mycket reaktioner från kollegor och även från domstolar. De säger att jag ska stå på mig. Det finns en upprördhet över att sådant här har kunnat hända. Det har varit en stor respekt från domstolar, advokater och åtalade att jag inte har kunnat röra mig som jag velat i domstolarna.
Sandra säger: Hej Barbro! Känner du ingen rädsla inför dessa MC-gäng? Jag beundrar dig i allafall och är glad att någon vågar sätta sig emot!
Barbro Jönsson säger: Det är inte precis så att jag skulle promenera utanför deras lokaler med en flagga. Men i övrigt nej. Den här händelsen har bevisat för mig att polisens skyddsorganisation fungerar bra.
friban säger: mår du bra idag?
Barbro Jönsson säger: JA!
Jonke säger: Vem är din hjälte?
Barbro Jönsson säger: Nelson Mandela. En man som genomgick kränkningar och ändå var tillräckligt stor att inse att vi måste fortsätta. Det är så lätt att annars falla in i hämndtankar.
Emma säger: Är du rädd för om detta kommer hända nån mer gång??
Barbro Jönsson säger: Det är nog inte så mycket rädsla som en övertygelse om att det är nog inte sista gången som åklagare råkar ut för hot och attentat. Tyvärr.
persa säger: Hur fick du modet?
Barbro Jönsson säger: Jag har aldrig tänkt i de termerna. Visserligen har polisen varit tydlig med att säga att vi måste tänka oss för, men man är naiv och tänker att det händer aldrig mig. Det händer att man får en indikation på att något är på gång, men den här gången blev jag väldigt överraskad. Det har varit en självklarhet att fortsätta. Jag har aldrig känt någon större rädsla inför det här.
Johannes säger: Tror du att det här kan inspirera andra att kämpa?
Barbro Jönsson säger: Det är min förhoppning. Om bara en person som tidigare stått och tvekat gör något så är det ju betalt på något sätt.
mats säger: Finns det något som kan få dig att byta jobb efter allt du varit med om ?
Barbro Jönsson säger: Ja, om jag blir tillräckligt trött på byråkrati. Men annars har jag väldigt svårt att se det.
Moderator säger: Nu tar vi sista frågan.
uffe säger: vad tycker du om rättssäkerheten i jag tror att fler skulle vittna om man kunde få vara anonym
Barbro Jönsson säger: En jättesvår fråga och en jättebra. Jag tror också att det skulle vara lättare att vara anonym. Men om man vänder på det och du blir anklagad för ett brott och du inte får veta vem som har anmält – skulle du då tycka det var rättssäkert? Hur ska man försvara sig då? Man kan värna om vittnenas identitet men man får inte låta ändamålen helga medlen. Då har man slagit in på samma stig som de man försöker bekämpa.
Moderator säger: Nu är chatten slut. aftonbladet.se tackar alla som deltog!

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet