Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Alla rusade ut vid smällen”

Tack vare stenfirmans snabba hjältar klarade svensexa-gänget flygkraschen

Räddarna Alla hjältarna framför olycksplatsen. Mikael Stjerborg står tvåa från vänster, kevin Öhlund trea från höger. De andra är: Jan Öhlund, Camilla Dahlberg, Benny Ohlsson, Carl Merkell, Gisela Lundell, Jonas Eklund och THomas Nordström.   Räddarna Alla hjältarna framför olycksplatsen. Mikael Stjerborg står tvåa från vänster, kevin Öhlund trea från höger. De andra är: Jan Öhlund, Camilla Dahlberg, Benny Ohlsson, Carl Merkell, Gisela Lundell, Jonas Eklund och THomas Nordström. Foto: Björn Lindahl

VÄLLINGBY Först såg de planet störta – sedan hördes explosionen.

De anställda på stenfirman rusade mot det brinnande flygplanet och räddade med gemensam kraft de skadade passagerarna.

– Jag tänkte inte, allt gick på instinkt, säger Mikael Stjernborg.

Överlevde En av de skadade vid flygkraschen förs till en väntade akuthelikopter.   Överlevde En av de skadade vid flygkraschen förs till en väntade akuthelikopter. Foto: HASSE ROSENTHAL

Den 8 augusti i år började som en helt vanlig arbetsdag för de anställda på Walter Eklunds stenfirma i Bromma.

Men strax före tolv på dagen bröt helvetet lös.

Först hördes ett motorljud. Sedan kom ett litet Diamondplan flygande på låg höjd.

Alldeles för låg höjd.

– Planet körde vingligt och det såg ut som om ena motorn tappade kraften, säger Kevin Öhlund.

I planet satt tre killar som firade en svensexa och en pilot. Allt gick som det skulle tills ena motorn plötsligt dog. Planet började tappa höjd och försvann från radarn hos flygledartornet.

I 120 kilometer i timmen slog planet ner i ett skogsparti. Flera träd knäcktes och planet slogs i spillror.

Brudgummen på marken

– Jag satt på kontoret när jag hörde Kevin skrika att vi skulle ringa 112. Tonen i hans röst fick mig att rysa, det hördes att det var allvar, säger Mikael Stjernborg.

De anställda på stenfirman rusade bort mot olycksplatsen.

Precis utanför firmans staket låg resterna av det lilla planet. Brudgummen låg på marken, två av männen stod utanför planet och fast i förarsätet satt piloten.

De anställda på stenfirman agerade instinktivt. Mikael Stjernborg rusade fram till piloten och började hjälpa honom ut. Samtidigt brann det vid pilotens fötter.

”Piloten var blodig”

– Han var blodig och stirrade upp på mig med ett skrämt öga. Jag ville få ut honom så snabbt som möjligt innan planet skulle explodera, men egentligen visste jag inte vad fan jag gjorde, säger Mikael.

De anställda lyckades med gemensam kraft sätta de skadade passagerarna i säkerhet. Sekunderna senare stod planet i ljusan låga.

I väntan på ambulans och brandkår plåstrade de anställda på stenfirman om de skadade männen, gav dem filtar mot chocken och försökte hålla dem lugna.

– Jag tycker inte att vi är hjältar men jag är stolt över oss alla. Vi är ett litet företag, utan någon direkt krisplan, men när det gällde så var alla så vakna och rådiga. Alla rusade ut vid smällen, säger Mikael Stjernborg.

De tre vännerna som firade svensexan klarade sig som genom ett mirakel utan allvarliga skador. Den 30 augusti gifte sig brudgummen Tobias Thydén.

Piloten vårdas dock fortfarande för sina skador.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet