Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Stefan Einhorn: Morbror Rudolf räddade mamma från nazisternas dödsläger

Sju frågor till juryn

1 Hur känns det att sitta i juryn för Svenska Hjältar?

– Oerhört hedrande och mycket stimulerande.

2 Beskriv en vardagshjälte med tre ord?

– Mod, integritet och snällhet.

3 Har du själv fått hjälp i ett utsatt läge?

– Inte jag personligen men jag har ett fantastiskt exempel inom familjen. Det handlar om min morbror Rudolf Rajmic som lyckades rädda min mamma Nina och hennes mor från en säker undergång i nazisternas förintelseläger. Genom en fräck bluff fick han loss dem ur kön mot tåget till dödslägret Treblinka.

4 Är det okej att bli lagbrytare för att hjälpa? Exempelvis köra för fort, forcera avspärrningar eller till och med dra vapen?

–?Lagar, regler och normer ger vägledning men när ovanliga situationer inträffar kan det vara nödvändigt att bryta mot lagen.

5 Om jag vänder bort blicken, inte vågar ingripa – är jag en dålig människa då?

– Det är lätt att sitta i soffan och döma. Å andra sidan: det finns alltid något man kan göra. Skrika, larma polis eller räddningstjänst. Den som bara går förbi och inget gör tar inte sitt ansvar som medmänniska

6 Brottaren Ara Abrahamian kastade sin bronsmedalj i protest under OS-brottningen. Skulle du våga trotsa reglerna för något du tror på?

–?Jag hoppas det. Men återigen: det är lätt att sitta hemma i soffan och vara modig.

7 Vem är din personliga hjälteförebild?

–?Jag säger morbror Rudolf. Den hjältebragd han gjorde när han räddade min mamma och mormor var helt enastående.SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet