Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Han räddar föl som förlorat sin mamma

Henrik Hult tussar ihop törstiga föl med digivande ston

hästhjälten Henrik Hult har en ammajour för föl. Han ägnar många obetalda timmar åt att sammanföra moderslösa föl med digivande ston.   hästhjälten Henrik Hult har en ammajour för föl. Han ägnar många obetalda timmar åt att sammanföra moderslösa föl med digivande ston. Foto: Christer Pöhner

Hästarnas egen hjälte hjälper moderslösa föl.

Henrik Hult, 73, har räddat hundratals föl – genom ammajouren.

– Det finns en glädje i att kunna hjälpa, säger han.

Hästarnas egen hjälte hjälper moderslösa föl.

Juni 2007: Fölet Babben föds men moderstoet klarar inte förlossningen. I en annan del av Sverige förlorar den nordsvenska märren Mona sitt första föl. Läget är kritiskt. Babben behöver råmjölk för att klara livets första timmar och för att rustas för livet.

Då rycker Henrik Hult ut. I åtta år har han helt ideellt drivit ammajouren, en jour som tussar ihop moderslösa föl med digivande ston. Uppdraget har han fått via avelsföreningen ASVT.

– Råmjölken är livsviktig för nyfödda föl, den ger mineraler och antikroppar. Och ammas inte fölet från början kan det få sociala svårigheter längre fram i hästlivet, säger Henrik Hult.

Forslas över Sverige

Han föder själv upp hästar och han vet hur det känns när något går fel. Två av hans föl har inte överlevt eftersom deras mödrar inte klarat nedkomsten.

– Det var tungt. Vet man hur det är att förlora ett föl vill man göra allt för att förhindra det, säger han.

Genom åren har hundratals hästägare bytt telefonnummer via ammajouren. Råmjölk, fölungar och ston har forslats kors och tvärs över Sverige för att rädda så många hästar som möjligt. Ibland följer Henrik Hult med, men oftast bistår han på telefon med råd och stöd, och fler ammor i området om det skulle behövas.

– Det är så roligt att kunna hjälpa till. Jag tror det här betyder oerhört mycket för de små uppfödarna, säger Henrik Hult.

Fler artiklar:
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet