Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ylli, 16, vågade anmäla tränaren

Pedofilen dömdes för sexövergrepp mot fotbollspojkar

Pedofiltränaren gav sig på fotbollsspojkarna – och skrämde dem till tystnad.

Men Ylli Datouj avslöjade honom.

– När det är en så allvarlig situation måste man tänka utanför sin egen rädsla, säger han.

trotsade rädslan ”Han masserade och stretchade killarna på ett sätt som inte kändes okej”, berättar Ylli Datouj, som trots sin rädsla anmälde tränaren.   trotsade rädslan ”Han masserade och stretchade killarna på ett sätt som inte kändes okej”, berättar Ylli Datouj, som trots sin rädsla anmälde tränaren. Foto: Conny Sillén

Fallet med fotbollstränaren har väckt stor uppmärksamhet i media. 8 augusti dömdes den 42-årige mannen i Västerås tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för ett fall av våldtäkt och tolv fall av sexuellt ofredande.

När övergreppen mot fotbollspojkarna avslöjades hade de pågått i två år. Fotbollstränaren kunde genom hot få pojkarna att hålla tyst.

Men när 16-årige Ylli Dautaj började spela i laget förra vintern märkte han snabbt att något inte stod rätt till med tränaren.

Ingen anmälde

– Han masserade och stretchade killarna på ett sätt som inte kändes okej. Jag började fråga runt och fick höra att det pågick sexuella övergrepp, säger Ylli.

Ylli försökte uppmana de utsatta lagkamraterna att anmäla men ingen vågade.

– De sa att han var en farlig man med mycket makt.

– Jag var också rädd men när det är en så allvarlig situation måste man tänka utanför sin egen rädsla. Så jag bestämde mig för att göra något.

Ylli gick till de andra tränarna i klubben och berättade om vad han sett och hört. Men de sa att de inte kunde anmäla 42-åringen bara på grund av rykten.

Till och med Yllis mamma var tveksam till om sonen skulle blanda sig i det hela. Men Ylli gav sig inte.

– Jag såg hur klubben och laget blev lidande. Så jag sa till tränarna att om inte de anmälde honom skulle jag göra det.

Fler började berätta

Till slut polisanmäldes tränaren. När han anhölls 14 maj gällde misstankarna övergrepp mot pojkar som redan slutat i laget – men sedan svällde utredningen och fler tonåringar började berätta vad de utsatts för.

Ylli är nu nominerad till Svenska Hjältar för sitt envisa mod.

– Ylli har visat ett stort civilkurage och rättspatos. Min uppfattning är att det är tack vare att han larmade tränarna som det här uppdagades, säger Marjukka Luotero Salzmann som var en av advokaterna i målet.

I höst måste Yilli vittna igen när målet tas upp i hovrätten. Han har aldrig ångrat att han tjatade fram en anmälan:

– Inte för en sekund.

Fler artiklar:
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet