Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Pär Mårts: Bra med lite blodsmak i munnen

Förbundskaptenen hyllar ungdomsledarna

1994 Ishockeylandslaget Tre Kronor efter finalsegern mot Kanada i OS. En nöjd Pär Mårts längst upp till vänster. 1994 Ishockeylandslaget Tre Kronor efter finalsegern mot Kanada i OS. En nöjd Pär Mårts längst upp till vänster. Foto: Urban Andersson

För att de hämtar och skjutsar klockan sju en lördagsmorgon.

För att de tvättar matchkläderna.

– Ungdomsledarna är de verkliga hjältarna, säger Pär Mårts, förbundskapten för juniorlandslaget i ishockey.

Idrottsledarna är riktiga hjältar, tycker Pär Mårts.   Idrottsledarna är riktiga hjältar, tycker Pär Mårts. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Han har länge lekt bland de stora grabbarna. Bland meriterna för Pär Mårts finns bland annat ett JEM-guld 1972, SM-guld som tränare för HV71 2004 och OS-guld med Tre Kronor 1994. Men det är när snacket kommer ner på gräsrotsnivå som förbundskaptenen för juniorlandslaget i ishockey byter ton i rösten från proffessionell till entusiastisk.

– Alla ungdomstränare som ställer upp på lördagsmornar klockan sju och föräldrar som hämtar och skjutsar och tvättar kläder för att barnen ska få en meningsfull fritid. Det är de som är de verkliga hjältarna. Vi som har det som jobb gör inte samma uppoffring, säger Pär Mårts.

Sätter ramarna för vuxenlivet

Själv betydde tränarna mycket för förbundskaptenens uppväxt och framtida karriär.

– Det är otroligt viktigt att man får ha skoj med idrotten och både lyckas och misslyckas. Idrott för mig var glädje, träffa kompisar och att få springa sig trött. Men man måste lära sig att misslyckas också. Det är bra med lite blodsmak i munnen ibland. Om en tränare fostrar mig på rätt sätt så har jag med mig det hela livet, säger Pär Mårts.

Att en idrottsledare till och med sätter ramarna för vuxenlivet är Pär Mårts övertygad om.

– I många fall är det den enda stöttning man har som barn. Om ens föräldrar till exempel går isär så är idrottsledaren en stor tröst och räddning för många ungdomar, säger Pär Mårts.

Litterär storhet

Vem är din hjälte?

– Astrid Lindgren. En så fantastisk människa som har kommit på så många historier för så många barn och vuxna. Det är fantastiskt. Hur sjutton fick kom hon på allt det där – och fick ihop det? säger Pär Mårts.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet